Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEDITERANSKI PROGRAM SARADNJE 2014-2020 OTVOREN DO 31. MARTA 2017. GODINE: Za projekte 11 miliona eura iz IPA fondova

09.02.2017.


Ministarstvo evropskih poslova (MEP) pozvalo je zainteresovane da pripreme predloge projekata za drugi poziv Mediteranskog programa saradnje 2014-2020 koji je otvoren do 31. marta 2017. godine, a u okviru kojeg je za IPA države opredijeljeno 11 miliona eura.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, ukazao je da se novi Program transnacionalne saradnje Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020 sufinansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA), i predstavlja nastavak uspješne saradnje iz prethodne perspektive.

Pejović je naveo da taj Program u novoj perspektivi obuhvata 57 regiona iz deset različitih zemalja Evropske unije (EU) i tri zemlje korisnice IPE, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina in Crne Gora.

"Ukupan sedmogodišnji budžet programa za EU zemlje je 264,9 miliona eura, dok IPA zemlje imaju na raspolaganju 11 miliona eura", objasnio je Pejović na informativnom događaj povodom objave Drugog poziva u okviru Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020.

Pejović je ukazao da je krajnji cilj novog Programa doprinos dugoročnom razvoju mediteranskog područjas i jačanje transnacionalne saradnju između regiona i zemalja učesnica.

On je ukazao da je, u okviru realizovanih poziva, odobreno šest projekata sa crnogorskim partnerima, ukupne vrijednosti 10,94 miliona eura.

"Ukupan iznos projekata za crnogorske partnere je 427,5 (IPA iznos 363,4 hiljade eura i nacionalno kofinansiranje 64,1 hiljade", precizirao je Pejović.

On je pozvao sve potencijalne korisnike da iskoriste šansu koju EU pruža kroz ovaj Program i pripreme sadržajne projekte predloge, koji mogu doprinijeti kvalitetnijem životu građana u Crnoj Gori i na ukupnom mediteranskom području.

Pejović je podsjetio da su u od 2007. do 2013. godine u okviru MED-a realizovana 144 projekta, čija je implementacija završena 2015. godine.

Kako je ukazao, ukupan budžet bio je više od 250 miliona eura.

"Crnogorske institucije učestvovale su u 11 projekata, ukupne vrijednosti 952 hiljade eura", saopštio je Pejović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći u MEP-u, Ivana Glišević Đurović, objasnila je da je Program prije svega posvećen institucionalnoj saradnji, izgradnji strategija, unapređenju upravljanja i razmjeni iskustva i prakse, a sve u cilju poboljšavanja sprovođenja strategija i politika.

"Ovaj Program neće podržati velike investicije i velike infrastrukturne projekte. Dakle, moguće su određene investicije u infrastrukturu, ali manjeg obima", objasnila je Glišević Đurović.

Prema njenim riječima, akcenat kod Programa je kod takozvanih "mekih" akcija koje bi imale dugoročni efekat, poput razvoja određenih studija, istraživanja, umrežavanja i širenja znanja i podataka.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.02.2017.


Naslov: Redakcija