Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI DOBROBITI ŽIVOTINJA: Grupa NVO zalaže se za izmjene Zakona, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona konačno stalo na put. Obavezno čipovanje urađeno po standardizovanim principima, obavezna kontrola parenja i objedinjena baza podataka učiniće da se neodgovorni vlasnici kazne za napuštanje, loše postupanje, kao i povrede koje su njihovi psi nanijeli

09.02.2017.


NVO sPas u saradnji sa NVO Ruka-šapi, i udruženjem Prijatelji životinja Podgorica uputili su apel svim građanima Crne Gore da ispune svoju zakonsku i moralnu obavezu i prijave slučajeve neodgovornog vlasništva, zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake.

Događaj koji se nedavno desio u Tivtu, kada je vlasnički pas nanio povrede djetetu, usmrtio drugog psa i unio strah među građane je samo eskalacija onoga što se već decenijama događa u Crnoj Gori.

"Ovaj incident je, kao i mnogi slični njemu, uzburkao javnost, a mi se nadamo da će povećati odgovornost građana, i navesti nadležne institucije na sprovođenje propisanih mjera", navodi se u saopštenju.

Grupa NVO smatra da je potrebno što hitnije izmijeniti i dopuniti postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja ("Sl. list CG", br. 14/2008, i 40/2011 - dr. zakon i 47/2015), te raditi na njegovoj primjeni, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona konačno stalo na put.

"Zakon je stupio na snagu 2008. godine, a za prethodnih devet godina prijavljeno je i procesuirano svega nekoliko slučajeva neodgovornog vlasništva. Apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo pravde, Upravu za inspekcijske poslove, Tužilaštvo te ostale institucije, da svaka u svojoj nadležnosti što prije preduzme potrebne korake kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali", navodi se u apelu.

Smatraju da će unaprijeđeni Zakon donijeti uslove za bolju kontrolu svih onih koji se prihvate odgovornosti koju podrazumijeva držanje psa kao ljubimca.

"Obavezno čipovanje urađeno po standardizovanim principima, obavezna kontrola parenja i objedinjena baza podataka učiniće da se neodgovorni vlasnici kazne za napuštanje, loše postupanje, kao i povrede koje su njihovi psi nanijeli", kažu iz NVO.

Ovo su samo neki od koraka koje treba preduzeti, a to je samo početak rješavanja brojnih problema koja se tiču pasa u našoj zemlji.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.02.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija