Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O JAVNIM OKUPLJANJIMA I JAVNIM PRIREDBAMA: Prijedlog zakona je usaglašen sa evropskim standardima u oblasti zaštite ljudskih prava, prvenstveno prava na organizovanje javnih - mirnih okupljanja


Tokom desetogodišnje neposredne primjene u praksi važećeg Zakona o javnim okupljanjima ("Sl. list RCG", br. 31/2005 i "Sl. list CG", br. 40/2011 - dr. zakon, 47/2014 - odluka US i 1/2015), uočene su određene nedorečenosti, ali i prevaziđenost u sadržaju nekih zakonskih rješenja, pa je bilo potrebno donjeti novi zakon koji bi bio usaglašen sa evropskim standardima u oblasti zaštite ljudskih prava, prvenstveno prava na organizovanje javnih - mirnih okupljanja.

S tim u vezi, generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor MUP-a Miloš Vukčević, predstaviće 09. februara 2016. godine, glavne novine sadržane Prijedlogu zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Konferencija će se održati u Svečanoj sali Ministarstva unutrašnjih poslova (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22, I sprat) sa početkom u 10:00 časova.

Razlozi za donošenje Predloga zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama su višestruki, među kojim se kao naročito značajni ističu: promovisanje slobode okupljanja, ograničavanje okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu radi zaštite javne bezbjednosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih lica, normiranje jedinstvenih pravila za ponašanje organizatora učesnika okupljanja, kako bi se obezbijedio miran karakter tih okupljanja, implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, 08.02.2016.