Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O AMNESTIJI: Legitimno je da svaki čovjek koji je osuđen za neko krivično djelo čeka amnestiju, inicira postupak za njeno predlaganje i nada se skraćenju kazne za određeni procenat

09.01.2018.


Sudija sam bira svoj poziv i mora biti spreman da se suoči sa svim izazovima koje nosi ta funkcija, ukazao je predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović.

Komentarišući aktuelni Nacrt zakona o amnestiji, Dujović kaže da je od 2006. godine, tačnije od 28. jula te godine, doneseno pet zakona o amnestiji.

"Govoreći sada o novom zakonskom rješenju u ovoj materiji mnogima ćemo dati za pravo da se zapitaju šta je svrha izricanja krivičnih sankcija i da li se tima obesmišljava rad suda. Obaveza je suda da u samom krivičnom postupku utvrđuje sve činjenice i okolnosti koje utiču na izbor krivične sankcije i njenu visinu, a sve u cilju da ta sankcija postigne svrhu kažnjavanja", ukazao je Dujović.

Legitimno je, ističe, da svaki čovjek koji je osuđen za neko krivično djelo čeka amnestiju, inicira postupak za njeno predlaganje i nada se skraćenju kazne za određeni procenat.

"Tu nema ništa sporno, ali šta sa oštećenim, sa žrtvom i njenom porodicom i njihovim patnjama? Da li se time ponovo povređuju? Puno je tu pitanja. No, na sudiji je da primjenjuje zakon, a ne da ga komentariše", navodi Dujović.

Izborom ove profesije, ističe Dujović, ostvario je svoj životni san.

"I pored brojnih iskušenja tokom sudijske karijere, ostao sam dosljedan svom izboru i smatram da nijesam pogriješio. Svoj profesionalni put sam trasirao još polovinom pretposlednje decenije prošlog vijeka, kada je bilo teško doći do zaposlenja i praktičnog osposobljavanja. U kasnijem periodu, uz mnogo truda i odricanja, prosto sam znao šta želim, koliko mogu i kuda idem. Poslije 32 godine rada u sudstvu, zaista mi je teško da odgovorim na pitanje šta bi bio moj drugi izbor da nijesam izabrao ovaj poziv", ukazao je Dujović.

Važi za strogog i dosljednog sudiju i kaže da ne vidi nijedan razlog koji bi promijenio njegov pristup poslu i način na koji ga obavlja.

"Moj napor je bio usmjeren da svoju dužnost obavljam nepristrasno i objektivno i bez bilo kakvih predrasuda, držeći se Ustava i zakona, kao i bez bilo kakvih prethodnih i naknadnih izjava i komentara vezanih za postupak i njegove učesnike ili samu odluku. Ako je to strogost i doslednost, prihvatam vašu ocjenu", poručuje Dujović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.01.2018.


Naslov: Redakcija