Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću, koji nema ugovor o radu u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos

09.01.2018.


Nacrtom zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Kemal Purišić. U Uniji slobodnih sindikata kažu da novi zakon omogućava bolje mehanizme za naplatu poreza i doprinosa i da to zavisi od odlučnosti države, inspekcija i Poreske uprave.

Novi Zakon o radu kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućiće efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, tvrdi resorni ministar.

"Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću, koji nema ugovor o radu u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos", kaže ministar Keman Purišić.

Ukoliko sistematizacija radnih mjesta ne omogućava poslodavcu da zadrži radnika, obavezan je da onima koji su tehnološki višak isplati otpremninu.

"Donijet je niz instituta za suzbijanje sive ekonomije, produženo je trajanje ugovora na određeno sa dvije na tri godine", navodi Purišić.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da 40.000 građana radi u neformalnoj zoni i da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose u budžet i socijalne fondove.

"Svako ko ne izmiruje poreske obaveze treba da trpi sankcije i tu nema milosti, ne možete biti biznismen, a ne plaćati poreze i doprinose na teret radnika i građana, a poslije zatvoriti firmu i vi ste u plusu, a svi drugi u minusu", kaže generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Zakonom o radu predviđena je i novina u dijelu minimalne zarade, a trebalo bi da poboljša fiskalnu disciplinu poslodavaca. Prema podacima iz 2014. oko 10 odsto zaposlenih je imalo umanjenu zaradu, a svaki treći je radio u sivoj zoni.

"Neće moći kao do sada da se isplaćuje minimalna zarada velikom broju radnika, a da se onaj drugi dio daje ispod žita", ukazao je ministar Purišić.

Iako su poslodavci inicirali izmijenu instituta "minulog rada" sačuvano je rješenje iz postojećeg zakona, kažu u USSCG.

Ministar kaže da Zakon o radu predstavlja iskorak u odnosu na prethodno rješenje budući da su implementirane direktive EU i konvencije MOR-a i da očekuje da se novim predlozima neće remetiti visoki stepen usaglašenosti zakona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.01.2018.


Naslov: Redakcija