Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CRNA GORA USPJEŠNA U KORIŠĆENJU SREDSTAVA EU

08.12.2016.


U Podgorici je 6. decembra 2016. godine održan sastanak Nadglednog odbora za Instrument pretpristupne podrške (IPA) na kojem su razmatrani efektivnost, kvalitet i cjelishodnost sprovođenja programa i projekata koje finansijski podržava Evropska unija, kao i aktivnosti u okviru pripreme programa i akcija koje će se finansirati fondovima EU u narednom periodu.

Sastanak je, u ime Vlade Crne Gore, otvorio ministar evropskih poslova i nacionalni koordinator za IPU Aleksandar Andrija Pejović, a u ime Evropske komisije direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera.

Otvarajući sastanak ministar Pejović je istakao da Crna Gora bilježi visok stepen iskorištenosti sredstava iz IPE, što pokazuje da imamo znanja i vještina, kako za planiranje, tako i za uspješno sprovođenje projekata. Podsjetio je da je u periodu 2007 – 2013, Crna Gora iskoristila preko 90 % sredstava od raspoloživih 235 miliona eura bespovratne podrške EU.

"Kao najmanja država Zapadnog Balkana uspjeli smo da uspješno privedemo kraju najveći broj projekata prekogranične saradnje, što dovoljno govori o intenzitetu saradnje Crne Gore sa susjedima i u ovoj oblasti", istakao je ministar Pejović. On je podsjetio da je u navedenom periodu sprovedeno 136 bilateralnih projekata sa susjednim zemljama ukupne vrijednosti oko 20 miliona eura, 56 projekata IPA Jadranskog prekograničnog programa ukupne vrijednosti u Crnoj Gori 14,1 miliona eura, dok, kada je riječ o transnacionalnim programima saradnje (Jugoistočna Evropa i Mediteranski program), sprovedeno je 35 projekata ukupne vrijednosti u Crnoj Gori 3,8 milion eura.

"Da Evropska unija ima povjerenja u crnogorske strukture i procedure dodatno potvrđuje činjenica da nam je tokom 2014. povjereno da samostalno upravljamo sredstvima podrške u okviru III i IV komponente IPE, u važnim oblastima politika koje se tiču zaštite životne sredine, saobraćaja, obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike", poručio je ministar.

On je naglasio da je, u pravcu nastavka uspješnog korištenja dostupnih sredstava za period 2014 – 2020, u kojem je Crnoj Gori na raspolaganju 275 miliona eura, već isplanirana namjena preko 100 miliona eura ovih sredstava u okviru programa za 2014, 2015. i 2016. godinu koji su usmjereni na podršku najvažnijih reformi koje će Crna Gora sprovoditi u okviru pregovaračkog procesa, ali i na dalje jačanje infrastrukture, što će doprinijeti boljoj povezanosti Crne Gore s državama regiona, ali i s ostatkom EU.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera je istakla da Crna Gora koristi IPU kao važno sredstvo podrške sprovođenju najvažnijih reformi u procesu pristupanja EU. Poručila je da uspjeh Crne Gore u korištenju sredstava EU potvrđuje i spremnost EU da poveća iznos dostupnih sredstava IPE tokom finasijske perspektive 2014 – 2020. Ona je naglasila da će EU i nastaviti da pruža podršku prioritetnim sektorima u Crnoj Gori, kako bi, u konačnom, svaki građanin Crne Gore osjetio konkretne koristi od reformi koje se sprovode tokom procesa pristupanja Uniji. Takođe je istakla da će podrška IPE svakako biti i dobra prilika da Crna Gora, kroz partnerstvo s EK, pripremi svoje institucije za buduće članstvo u EU.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo evropskih poslova, 06.12.2016.