Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O SUDSKIM VJEŠTACIMA: Poreska uprava provjerava 30 sudskih vještaka zbog neplaćanja PDV-a

08.11.2019.


Poreska uprava pokrenula je postupak provjere poslovanja sudskih vještaka kako bi utvrdila ko je od njih bio dužan da plati porez na dodatu vrijednost PDV. Porez je, kako je potvrđeno, platio samo jedan vještak iz Bara, koji je ujedno i jedini registrovan za PDV. Tokom protekle nedjelje iz Poreske uprave su pozvali više vještaka da im dostave finansijske izvještaje o poslovanju i prihodima. Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je objavljeno koliki su godišnji prihodi sudskih vještaka, i to samo po osnovu angažovanja od sudova i tužilaštva. Najmanje njih 30 prebacilo je cifru od 18.000 eura, što automatski znači da su morali platiti PDV. Potvrđeno je da će ubuduće od vještaka zahtijevati da plaćaju PDV, bez obzira na to što se oni pozivaju na rupu u zakonu o navodnom dodatnom, a ne stalnom poslu. Sudskim vještacima do sada je naplaćivan porez od devet odsto na ime nagrade. Međutim, uvidom u listu prihoda jasno se vidi da se tu radi o ciframa koji premašuju stotine hiljada eura.

Vještacima raznih struka po osnovu angažovanja sudova i tužilaštva od 2014. do 2018. godine isplaćen je 4,1 milion eura, od čega nije plaćen ni jedan jedini cent PDV-a. Ova cifra se odnosi na isplate samo za poslove koji su se odrađivali za sudove, odnosno tužilaštva.

Tokom 2018. godine tužilaštvo je za angažovanje sudskih vještaka raznih struka utrošilo pola miliona eura, 2017. 664 hiljade, godinu ranije 616 hiljada, a 2015. i 2014. godine 493, odnosno 376 hiljada eura. Sudski savjet imao je nešto manje troškove, pa je 2018. vještacima isplatio 248.865, godinu ranije 266.463, 2016. godine 269.399, 2015. 279.131, a godinu ranije 354.715 eura.

Iz Poreske uprave tada su potvrdili da je uvidom u jedinstvenu informacionu bazu podataka Centralnog registra privrednih subjekata utvrđeno da u njoj ne postoji šifra djelatnosti za sudske vještake, te da postoji samo šifra djelatnosti 8423 – Sudske i pravosudne djelatnosti. S tim u vezi, u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika registrovano je jedno lice sa šifrom djelatnosti 8423 – Sudske i pravosudne djelatnosti, a isto je upisano i u registar PDV obveznika – navodi se u odgovoru Poreske uprave.

Prema podacima Tužilačkog savjeta za navedeni period iz budžetskih ili sredstava tužilaštva vještacima je u navedenom periodu isplaćeno 2,6 miliona eura. Za isti period, prema podacima Sudskog savjeta, vještaci su prihodovali 1,4 miliona eura. PDV se naplaćuje za naknade preko 18.000 eura godišnje. Vještacima sa kojima smo stupili u kontakt, a koji nijesu željeli zvanično da govore o tome, glavni izgovor za neplaćanje PDV je, kako tvrde, to da se u ovom slučaju radi o dodatnom poslu za koji nijesu obavezni da plaćaju pomenuti porez. Ovo čudi, tim prije ako znamo da su svi ostali, među kojima i advokati koji takođe imaju svoju komoru, obavezni da plaćaju porez na dodatu vrijednost.


IZVOR: Vebsajt Dan, M.V.R., 04.11.2019.


Naslov: Redakcija