Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O EMISIJI DRŽAVNIH OBVEZNICA: Predviđeno je zaduživanje države u iznosu od 100 milona eura, pod kamatom od četiri odsto


Vlada Crne Gore je u petak 4. novembra 2016. godine, bez održavanja sjednice, donijela Odluku o emisiji državnih obveznica, čime se država zadužila 100.000.000 eura pod kamatom od četiri odsto.

Za ekonomskog analitičara Sinišu Lekića ovo je očekivano, jer novca za redovne tekuće obaveze nema. On navodi da je ova odluka "iznuđena" ali da je Vlada trebala da se zaduži i 180 miliona zbog povoljnih kamatnih stopa.

"Ukoliko je postojala mogućnost da se zadužimo i cijelih 180 miliona eura, kako je objasinio gospodin Vujica Lazović, možda smo to trebali da uradimo, jer su kamate od četiri odsto za nas male, posebno kada smo plaćali i šest odsto i više. U ekonomskoj teoriji i praksi rebalans je pojava kada za to postoji potreba, a ona očito postoji, i treba da se uradi. To što je blizu kraj godine i još nemamo ni početne parametre za novi budžet je problem Vlade", rekao je Lekić.

On ističe da je odluka o zaduživanju donesena pod neočekivanim okolnostima i da se radi o "iznuđenoj reakciji".

"Vlada koja je u tehničkom mandatu ulazi u ovu za nju veliku obavezu. Za očekivati je da se ove odluke donesu u novom sazivu, jer sve govori da nova Vlada treba uskoro da se formira. Donositi u finišu vladavine postojeće Vlade ovako ozbiljno zaduženje više liči kao iznuđena reakcija", rekao je Lekić.

On napominje da je očigledno da je stanje u državnoj kasi teško, bez jasnih naznaka kako da se fiskalna godina završi i odakle da se namakne nedostajući novac.

"Uzimanje kredita bez promjene suštinskih zakona koji su doveli do manjka u kasi nije riješenje. Potrebno je zakonski djelovati na vrijeme pa tek onda raditi novi budžet", navodi Lekić.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 07.11.2016.