Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA O DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Predviđene izmjene suprotne međunarodnim standardima i predstavljaju direktnu prijetnju radu civilnog društva i medija, omogućavajući ogroman prostor za korupciju i nezakonito skrivanje informacija od značaja za javnost

08.10.2019.


Oko 80 predstavnika crnogorskih nevladinih organizacija i medija uputili su otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, povodom Nacrta zakona o izmjenama o dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

NVO i mediji pozivaju međunarodnu zajednicu da predstavnike državnih institucija podsjete na međunarodne obaveze i standarde u oblasti prava na slobodan pristup informacijama, saopšteno je iz MANS-a.

Napominju da predložene izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017), medijima i NVO oduzimaju ključne mehanizme za uspješno istraživanje korupcije i organizovanog kriminala i praćenje kvaliteta sprovedenih reformi.

"Iz primjene zakona se, u susret parlamentarnim izborima, izuzimaju političke partije. Ovo bi definitivno, uz postojeće neprocesuiranje slučajeva političke korupcije, dodatno ugrozilo ambijent za održavanje fer i demokratskih izbora i dalje smanjilo već izuzetno nizak nivo povjerenja građana u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Vlada predlaže uvođenje takozvane zloupotrebe prava na pristup informacijama, pa se institucijama daje ogromno diskreciono ovlašćenje da, bez bilo kakvih kriterijuma, odbiju da objave informacije od javnog značaja.

"Suprotno međunarodnim standardima, Vlada drastično sužava pojam informacije, ponovo ostavljajući na volju državnim organima da proizvoljno procjenjuju da li neki podatak jeste ili nije informacija od javnog značaja", smatraju u MANS-u.

Naglašavaju da izmjenama zakona Vlada u potpunosti isključuje obavještajno-bezbjedonosni sektor, kao i sve informacije koje se dijele sa međunarodnim tijelima ili trećim zemljama, za koje Vlada odluči da su povjerljivi. Na taj način građanima se oduzima mogućnost da pred sudom provjeravaju da li su podaci zakonito proglašeni tajnom.

"Iako je opšte raširena zloupotreba poslovnih tajni na koje se institucije pozivaju kada skrivaju podatke od javnog značaja, Vlada nije ni pokušala da propiše definiciju tog pojma. I u ovoj oblasti postoje jasni međunarodni standardi koje je Vlada propustila da primijeni, već je ostavila na volju institucijama da sami tumače šta su poslovne tajne koje nisu propisane ni jednim važećim zakonom", poručuju iz ove NVO.

Nacrtom se, kažu, smanjuju obaveze institucija da proaktivno objavljuju podatke na internetu, iako Vlada zvanično tvrdi da će unaprijediti dostupnost javnih podataka na svojim sajtovima.

Zbog svega navedenog, poručuju da smatraju da su predviđene izmjene suprotne međunarodnim standardima i predstavljaju direktnu prijetnju radu civilnog društva i medija, omogućavajući ogroman prostor za korupciju i nezakonito skrivanje informacija od značaja za javnost.

Podsjećaju da je, kako kažu, iako limitiran, dosadašnji napredak u sprovođenju antikorupcijskih reformi postignut najvećim dijelom upravo zbog činjenice da su upravo NVO i mediji otkrivali konkretne slučajeve korupcije i tako alarmirali javnost da izvrši pritisak da se ključne reforme i sprovedu.

"Nakon više od jedne decenije koliko traje proces evropskih integracija Crne Gore, civilni sektor i mediji sada se suočavaju sa procesom koji može poništiti do sada sprovedene reforme u oblasti vladavine prava", zaključuje se u saopštenju, uz poziv da međunarodna zajednica pridruži potpisnicima u nastojanju da, kako poručuju, odbrane pravo na slobodan pristup informacijama i obezbijede da proces integracija Crne Gore u porodicu demokratskih zemalja ne bude zaustavljen.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.10.2019.


Naslov: Redakcija