Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Ministarstvo pozvalo sve zainteresovane subjekte da se uključe u javnu raspravu

08.08.2017.


Ministarstvo rada i socijalnog staranja pozvalo je sve zainteresovane da u narednih 40 dana učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ministarstvo je pozvalo organizacije, udruženja i pojedince da se uključe u javnu jaspravu i daju doprinos u razmatranju teksta Nacrta.

Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona mogu se dostaviti na adresu ili faks Ministarstva, kao i na mejl kabinet@mrs.gov.me.

U obrazloženju teksta zakona se navodi da su u strateškim opredeljenjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji (EU), demokratskom razvoju i razvoju tržišne ekonomije, mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost građana potrebama tržišta rada od vitalnog značaja za Crnu Goru.

“Proces približavanja EU i do sada ostvareni rezultati na tom putu zahtijevaju da se pitanja zapošljavanja i nezaposlenosti sagledavaju intenzivnije i u znatno širem kontekstu od važećeg zakonskog okvira”, navodi se u obrazloženju.

U toku primjene važećeg Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, koji se primjenjuje od marta 2010. godine, došlo je do značajnih promjena u pogledu razvoja tržišta rada.

“U okviru postojećeg ekonomskog razvoja Crne Gore i odnosa ponude i tražnje na tržištu rada, potrebno je unaprijediti poslove u vezi sa zapošljavanjem kroz kreiranje efikasnijeg zakonskog okvira, koji će omogućiti veću fleksibilnost i efikasnost na tržištu rada”, dodaje se u obrazloženju.

Zakonom će se, kako se procjenjuje, kvalitativno unaprijediti usluge za tržište rada za nezaposlene osobe i ostale tražioce zaposlenja, sa ciljem njihovog bržeg prilagođavanja i uključivanja na tržište rada.

“Posredovanje pri zapošljavanju se prepoznaje kao temeljna aktivnost Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na tržištu rada, sa posebnim osvrtom na posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu koje je bilo uređeno posebnim zakonom”, dodaje se u tekstu.

Novčana naknada, kao pravo iz osiguranja od nezaposlenosti, zakonom je definisana u skladu sa međunarodnim standardima socijalne sigurnosti.


IZVOR: RTCG, 08.08.2017.


Naslov: Redakcija