Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIJESTONICI: Sjedišta nekih institucija premještaju se na Cetinje, i vraća mu se status diplomatskog centra Crne Gore

08.08.2017.


Polazeći od činjenice da je Cetinje kroz istoriju bilo sjedište ne samo državne, kulturne već i diplomatske aktivnosti, preseljenje važnih državnih organa jedna je od ključnih aktivnosti koje prijestonici treba da vrate stari status i značaj kakav zaslužuje. Ta pitanja uređena su posebnim odredbama Zakona o Prijestonici ("Sl. list CG", br. 47/2008 i 88/2009 - dr. zakon).

Zakon definiše sjedište pojedinih državnih organa, organa državne uprave i javnih ustanova, a utvrđeno je i korišćenje objekata od istorijskog i kulturnog značaja kao i diplomatsko-konzularnih i drugih stranih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Tako je predloženo preseljenje sjedišta niza državnih organa i drugih institucija, čime će se „dodatno ojačati uloga prijestonice u sistemu Crne Gore“.

Pored rezidencije predsjednika Crne Gore, predloženim zakonom je planirano da sjedište Ustavnog suda bude u prijestonici. Takođe, pored Ministarstva kulture čije sjedište je u prijestonici, planirano je preseljenje i Ministarstva vanjskih poslova, za čije potrebe je već u završnoj fazi rekonstrukcija objekta (bivše Rusko poslanstvo) koje će svečano biti otvoreno u septembru, nakon čega će i početi prelazak Ministarstva. Tim prije jer je Cetinje istorijski bio diplomatski centar Crne Gore, pa mu se na ovaj način taj status i vraća.

Zakonom je definisano i da Istorijski institut Crne Gore i Fakultet za crnogorski jezik i književnost budu na Cetinju, što mu nesumnjivo i pripada, piše u obrazloženju. Predlagači ističu kako ne postoje izvori međunarodnog prava sa kojima je neophodno usaglasiti odredbe tog zakona.Gdje će biti smješteni Ustavni sud i Istorijski institut, znaće se nakon formiranja novog Senata prijestonice.

Senat prijestonice neće biti samo savjetodavno, već tijelo koje između ostalog usvaja program rada prijestonice, a njime će predsjedavati predsjednik Crne Gore. Na taj način Senat dobija potpuno novu ulogu i status, kako u pogledu strukture i sastava tako i u pogledu nadležnosti, navedeno je u nacrtu zakona.

Članovi Senata su potpredsjednik Skupštine Crne Gore, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, predsjednik CANU, rektor Univerziteta Crne Gore, ministar kulture i gradonačelnik prijestonice.

Na Cetinju se, shodno Zakonu o prijestonici ("Sl. list CG", br. 47/2008 i 88/2009 - dr. zakon), nalaze rezidencija predsjednika Crne Gore i Ministarstvo kulture.

Rezidencija predsjednika Crne Gore na Cetinju prvobitno je bila smještena u zdanju nekadašnje upravne zgrade Oboda nakon što je to zdanje rekonstruisano za potrebe rezidencije.

Rezidencija se potom seli u Plavi dvorac, a u upravnoj zgradi Oboda smješta se Ministarstvo kulture.

Izvor: RTCG, 07.08.2017.


IZVOR: RTCG, 07.08.2017.


Naslov: Redakcija