Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN ŠESTI SASTANAK PODODBORA ZA INOVACIJE, LJUDSKE RESURSE, INFORMATIČKO DRUŠTVO I SOCIJALNU POLITIKU


U Podgorici je 6. i 7. jula 2016. održan šesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku. Sastanak su otvorili državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner. Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva prosvjete, Ministarstva nauke, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva za informatičko društvo i medije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva kulture, Uprave za mlade i sport, Agencije za elektronske medije i poštansku djelatnost, Agencije za elektronske medije, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, itd.

Na sastanku je razmotren razvoj ljudskih resursa, reforma douniverzitetskog i visokog obrazovanja, politika obrazovanja, iskustva i planovi u dijelu programa Erasmus+, platforma Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, zatim obrazovanje i proces desegregacije pripadnika romske populacije, kulturna saradnja i politika mladih. Takođe, diskutovalo se o socijalnoj saradnji i dijalogu, politici zapošljavanja, socijalnoj zaštiti i inkluziji, jednakosti među polovima u kontekstu zapošljavanja i socijalne politike i kretanju radnika. Razmotrene su teme iz oblasti istraživačke i inovacione politike i informatičkog društva i medija.

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su napredak ostvaren u ovim oblastima od prethodnog sastanka koji je održan 9. novembra 2015. U svim oblastima, akcenat je bio na daljem usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, njegovom sprovođenju, kao i na postojećim administrativnim kapacitetima.

Otvarajući sastanak, ambasador Pejović je istakao da je od prošlogodišnjeg pododbora ostvaren značajan napredak u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, informatičkog društva i medija, slobode kretanja radnika, socijalne politike i zapošljavanja. On je poručio da je ovaj sastanak dobra prilika da se kolegama iz Evropske komisije predstave ostvareni pomaci i zajedno razmotre dalji planovi i obaveze u navedenim oblastima.

On je podsjetio da je tokom prethodnog perioda, u oblasti obrazovanja usvojena Strategija ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori 2016-2020, dok su u oblasti kulture donijeti Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. i Program razvoja kulture 2016-2020. Na polju slobode kretanja radnika su donijeti i stupili na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima ("Sl. list CG", br. 16/2016) i Zakon o zdravstvenom osiguranju ("Sl. list CG", br. 6/2016) kojim je prepoznata evropska kartica zdravstvenog osiguranja. Značajni pomaci su napravljeni i u oblasti socijalne politike i zapošljavanja gdje su usvojeni Nacionalna strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, Strategija za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020 i Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Takođe, na polju informatičkog društva i medija je utvrđen Nacrt Strategije razvoja informacionog društva do 2020.

Glavni pregovarač je iznio očekivanje da će, na temelju dobrih rezultata, Crna Gora u narednom periodu biti u prilici da, osim poglavlja 25 i 26, privremeno zatvori i  Poglavlje 10– Informatičko društvo i mediji. Istakao je da osim unutrašnje spremnosti za dalje otvaranje i privremeno zatvaranje pojedinih poglavlja, Crna Gora ima i jasnu podršku EU i država članica koja je potvrđena i na Samitu u Parizu.

Zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner je rekao da su pitanja o kojima se razgovaralo važna za budućnost Crne Gore i njene omladine. Na primjer, unapređenje kvaliteta obrazovanja, kao sredstva za povećanje zaposlenosti, istaknuto je kao jedan od prioriteta na ovonedjeljnom Samitu u Parizu, istakao je Haglajtner.

Predstavnici Evropske komisije su konstatovali da je Crna Gora u periodu između dva sastanka ostvarila napredak u prenošenju pravne tekovine EU u crnogorsko zakonodavstvo, te da u narednom periodu fokus treba da bude na njegovom kvalitetnom sprovođenju.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo inostranih poslova, 07.07.2016.