Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VIPO: INTELEKTUALNA SVOJINA VAŽNA ZA BRENDIRANJE CRNOGORSKIH PROIZVODA


Intelektualna svojina je veoma bitna u smislu brendiranja značajnih crnogorskih proizvoda, konkretno u oblasti poljoprivrede, ocijenio je generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (VIPO), Francis Gari.

On je nakon sastanka sa crnogorskim ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, saopštio da su u VIPO-u zadovoljni saradnjom koju imaju sa Crnom Gorom.

"Crna Gora ima veoma konstruktivan angažman u okviru VIPO. Vjerujemo da je koncept intelektualne svojine veoma bitan za svaku od država. Mislim da koncept intelektualne svojine daje veoma važne inpute za proizvodnju, koji kasnije omogućavaju konkurentnu prednost svakoj od država koja se bavi intelektualnom svojinom", rekao je Gari.

On je ocijenio da se intelektualna svojina sve više primjenjuje u globalnom svijetu u okviru trgovine i cjelokupnog procesa globalizacije.

Gari je čestitao crnogorskoj Vladi što je uspjela da, u veoma kratkom vremenskom roku, ispuni veoma kompleksne zahtjeve koji su pred nju predstavljeni u okviru multilateralnih i bilateralnih institucionalnih okvira u oblasti intelektualne svojine.

"Crna Gora je u svim procesima, kao što je, pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i Evropskoj uniji (EU), imala veoma dobre performanse, što je stvarno zadivljujuće za jednu državu ovolike veličine", rekao je Gari.

On je ocijenio da je značajne stvari ostvario i crnogoski Zavod za intelektualnu svojinu.

Kavarić je saopštio da je intelektualna svojina jedan od najznačajnijih aspekata procesa pridruživanja ne samo u EU nego i uopšte civilizacije društva.

 "Mi smo taj proces inicirali kroz naš proces pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sada to ima vrlo značajan aspektu u našim pregovorima sa EU", naveo je Kavarić.

On je ocijenio da je pitanje intelektualne svojine jako značajno sa aspekta zadovoljavanja svih civilizacijskih standarda u oblasti globalizacije i integracionih procesa.

Kavarić je rekao da je na sastanku sa Garijem konstatovana dobra saradnja između Crne Gore i VIPO-a kao i da su definisani pravci saradnje u budućnosti.

Izvor: Vebsajt RTCG, 07.07.2015.