Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZABRANA ZAMJENICA VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA


Doskorašnja specijalna tužiteljka, Đurđina Nina Ivanović, ponovo je zamjenica vrhovnog državnog tužioca, saopšteno je iz Tužilaštva.

"Đurđina Nina Ivanović izabrana je za zamjenicu vrhovnog državnog tužioca 19.09.2013. godine. Funkcija zamjenika VDT joj je mirovala dok je bila specijalna tužiteljka, tako da se ona izborom glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, samo vratila na svoju raniju funkciju", pojašnjeno je iz Tužilaštva.

Ivanović je za specijalnu tužiteljku u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina izabrana u novembru 2011. godine, a u decembru 2014. godine istekao joj je mandat.

Zbog reformi u tužilačkom sektoru, ostala je na toj poziciji do izbora specijalnog tužioca. U toku mandata Đurđine Ivanović, pored ostalih, pokrenute su i istrage u slučajevima Šarić, Kalić, Košljun, Zavala.

Ivanović je bila i jedan od kandidata za glavnog specijalnog tužioca, ali se vrhovni tužilac, Ivica Stanković, odlučio da za tu funkciju predloži Tužilačkom savjetu sudiju Apelacionog suda, Milivoja Katnića. Inače, glavni specijalni i osam specijalnih tužilaca 6. jula 2015. godine su se uselili u prostorije na četvrtom spratu zgrade Tužilaštva, čime su ispunjeni uslovi da počnu sa radom.

S obzirom na to da je Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu ("Sl. list CG", br. 10/2015) propisano da Specijalno državno tužilaštvo ima deset specijalnih tužilaca, za dva preostala mjesta ponovo će biti raspisan oglas.

Katnić je ranije naveo da će novi pristup u organizovanju tužilačke istrage dovesti do mjerljivih rezultata koje od Crne Gore očekuje Evropska unija i da će Specijalno tužilaštvo nastaviti rad na predmetima koji su u fazi istrage, ali da će se otvoriti i novi u svim slučajevima u kojima postoji osnovana sumnja za izvršenje nekog krivičnog djela.

Izvor: Vebsajt RTCG, 07.07.2015.