Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJEDINJAVANJE LIČNE, VOZAČKE I ZDRAVSTVENE KNJIŽICE U JEDAN DOKUMENT

08.06.2018.


Umjesto dosadašnje papirne zdravstvene knjižice, građanima Crne Gore će se izdavati jedinstvena elektronska identifikacija za ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i tako dalje, Ukazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje FZO Sead Čirgić.

On je rekao da se zato odustalo od najavljenog raspisivanja tendera za izradu elektronskih zdravstvenih knjižica, a u čitav projekat su se uključila ministarstva unutrašnjih poslova MUP i javne uprave MJU.

Održan je, kaže Čirgić, zajednički sastanak u Fondu, kom su pored predstavnika Fonda, prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, MUP i MJU.

"Ministarstvo javne uprave je iniciralo da se definiše koncept elektronske identifikacije na nacionalnom nivou i da se sagleda mogućnost da se ide u pravcu izdavanja jedinstvenog elektronskog identifikacionog dokumenta koji može da obezbijedi fizički i elektronski identitet građanina i istovremeno omogući pristup svim elektronskim registrima u kojima se vode podaci o građanima, odnosno izdavanje kartice koja bi bila istovremeno i lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica", objasnio je Čirgić.

Ovim se, napominje, odlaže uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja EKZO kao posebnog dokumenta.

"Interes zdravstvenog sistema je da se uvede što prije, zbog niza prednosti koje EKZO ima za zdravstvene radnike, za pacijente i za sistem u cjelini sa aspekta bezbjednosti podataka i kontrole troškova", navodi Čirgić.

Projekat je, ističe, prepoznat kao jedna od mjera u oblasti zdravstva u okviru strateških dokumenata, u najnovijem dokumentu "Pravci razvoja Crne Gore", a sredstva za realizaciju su obezbijeđena u Budžetu Fonda za 2018. godinu.

"U Fondu je urađen projektni zadatak, utvrđen je izgled i sadržaj EKZO i vršene su pripreme za objavljivanje tenderske procedure za nabavku kartice i personalizaciju podataka kao i pripreme za nadogradnju postojećeg IS, koji bi omogućio prenos odgovarajućeg seta podataka za personalizaciju", podsjetio je Čirgić.

Za realizaciju projekta već su obezbijeđena sredstva iz budžeta, a riječ je o sumi od dva miliona eura. Čirgić je ranijenajavio da će prve elektronske kartice biti izrađene do kraja godine, međutim, kako je plan projekta promijenjen, taj rok se prolongira.


IZVOR: Vebsajt CdM, 07.06.2018.


Naslov: Redakcija