Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVJETSKA BANKA: Potvrđena procjena rasta CG ekonomije

08.06.2018.


Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama potvrdila procjene rasta crnogorske ekonomije, za ovu, narednu i 2020. godinu.

SB je u najnovijim junskim prognozama ostavila nepromijenju stopu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu od 2,8 odsto, koju je projektovala i u januarskom izvještaju.

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi, prema prognozama SB, u narednoj i 2020. godini trebalo da poraste 2,5 odsto, odnosno 2,1 odsto, koliko je prognozirano početkom godine.

SB je u najnovijem izvještaju povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije (BDP) za prošlu godinu sa 4,2 na 4,4 odsto.

Iz SB su saopštili da je rast u regiji Evrope i centralne Azije oslabio krajem prošle godine zbog slabijeg rasta izvoza i ublaženih podsticajnih mjera.

"Kada su u pitanju uvoznici sirovina, faktori koji su podržavali njihov rast, poput snažnije potražnje iz eurozone i isplate strukturnih fondova u srednjoj Evropi, počeli su da slabe", navodi se u izvještaju.

U SB upozoravaju na prevladavajuće rizike u smjeru još slabijeg rasta te regije.

"Haotično zaoštravanje globalnih uslova finansiranja moglo bi da podstakne naglo pogoršanje spoljnih uslova finansiranja i dovede do zaokreta u aktuelnim kapitalnim tokovima i slabljenja ekonomskih aktivnosti", poručili su iz SB.

Svjetski ekonomski rast takođe bi trebalo da uspori u naredne dvije godine nakon ravnomjernog rasta u prošloj i ovoj godini po stopi od 3,1 odsto.

"U naredne dvije godine podrška trgovine rastu ekonomskih aktivnosti biće slabija zbog posustajanja oporavka kapitalne potrošnje", procjenjuju u SB-u.

Među faktorima koji bi mogli nepovoljno uticati na rast u narednom periodu, iz SB su izdvojil moguće haotične reakcije na finansijskim tržištima, eskalaciju protekcionizma, pojačanu neizvjesnost u pogledu regulative i jačanje geopolitičkih napetosti.

Iz SB su saopštili da su neočekivano brzi rast kamatnih stopa širom svijeta i ponovno jačanje dolara doprinijeli tješnjim uslovima spoljnog finansiranja i sporijem prilivu kapitala na tržišta u nastajanju i u razvoju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.06.2018.


Naslov: Redakcija