Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INDEKS NELEGALNE TRGOVINE: CG na 63. mjestu

08.06.2018.


Crna Gora je u Globalnom izvještaju o indeksu nelegalne trgovine, koji objavljuje The Economist Intelligence Unit (EIU), zauzela 63. mjesto među 84 države.

Indeks, koji je sponzorisala Transnacionalna Alijansa za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACIT), obuhvatio je četiri grupe indikatora - angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost, ponudu i potražnju.

"Evropa je, sa Finskom na vrhu liste, najbolje rangirani region od četiri koja su ocjenjivana u okviru indeksa – Evropa, Azija, Amerika i Bliski Istok i Afrika. Iako dio Evrope, Crna Gora i susjedne države su na začelju liste, sa Srbijom na 57. mjestu i Bosnom i Hercegovinom na 74. mjestu", navodi se u saopštenju.

Rezultati regionalnog izvještaja, koji obuhvata te tri države, biće detaljno predstavljeni 20. juna u Beogradu na konferenciji pod nazivom Nelegalna trgovina i siva ekonomija – međunarodna i lokalna perspektiva, koju organizuje Američka privredna komora u Srbiji.

Šef komunikacija i javne politike TRACIT-a, Sindi Bradon, ukazala je da će taj dokument pružiti zakonodavcima ključne dokaze i preporuke za dopunu lokalnih propisa, kao i mogućnost za zaustavljanje rasta nelegalne trgovine koja preplavljuje region i guši dalji ekonomski razvoj.

EIU je svjetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje u okviru The Economist grupacije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.06.2018.


Naslov: Redakcija