Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OSTVARIVANJE PRAVA NA POSLOVNO NASTANJIVANJE JEDAN JE OD OSNOVNIH PREDUSLOVA ZA SLOBODU KRETANJA U EVROPSKOJ UNIJI


U cilju što efikasnijeg preuzimanja Direktive o uslugama na zajedničkom tržištu EU u nacionalno zakonodavstvo, iz budžetske linije EU IPA 2012 i uz kofinansiranje Vlade Njemačke, Ministarstvu ekonomije (i Agenciji za zaštitu konkurencije) odobren je dvogodišnji projekat "Usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije" (ALA projekat) koji realizuje njemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) sa planom podrške u periodu februar 2014. – jul 2016. godine.

U okviru ALA projekta, a u saradnji Ministarstva ekonomije, projektnog tima i Privredne komore Crne Gore, održan je seminar posvećen preuzimanju Direktive o uslugama u nacionalno zakonodavstvo i politike, namijenjem državnim insitucijama i poslovnoj zajednici.

Seminar je obuhvatio predstavljanje pravnih i ekonomskih aspekata preuzimanja Direktive o uslugama u Crnoj Gori, odnosno uslova za pravo na poslovno nastanjivanje i slobodu pružanja usluga u EU i Crnoj Gori, u kontekstu preuzimanja Direktive o uslugama u pravni i ekonomski sistem Crne Gore. Na seminaru su predstavljena i iskustva Crne Gore u analitičkom pregledu zakonodavstva, mapiranje usluga, priprema i sprovođenje Akcionog plana za transponovanje Direktive, priprema za uvođenje jedinstvene konktaktne tačke i integrisanje svih preuzetih obaveza u globalni mehanizam praćenja procesa evropskih integracija Crne Gore.

Seminar je ispred GIZ-a otvorio Nenad Rakočević, dok su navedene tematske cjeline predstavili angažovani stručnjaci na projektu, prof. dr Gordana Đurović i doc.dr Mijat Jocović, sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Govorivši o pravu na poslovno nastanjivanje u EU, Jocović je naglasio da ostvarivanje prava na poslovno nastanjivanje jedan je od osnovnih preduslova za slobodu kretanja u Evropskoj uniji.

"Primjenom prava na nastanjivanje u okviru EU zabranjuje se svaka vrsta diskriminacije u obavljanju ekonomske aktivnosti koja ima prekogranični element. Cilj današnjeg seminara bio je da se dodatno objasni ovaj koncept kroz analizu odredbi osnivačkih ugovora i presuda Evropskog suda pravde, posebno kroz prizmu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom o uslugama i pripreme cjelokupnog pravnog sistema za zahtjevne reforme u ovoj oblasti u budućem periodu", rekao je on.

Đurović je istakla da je na evropskoj agendi Crne Gore ostvaren značajan napredak u oblasti usvajanja EU standarda i dalje liberalizacije sektora usluga, posebno za države članice EU po ostvarivanju punopravnog članstva Crne Gore u Uniji.

"Uslovi za otvaranje pregovaračkog poglavlja posvećenog slobodi pružanja usluga i pravu nastanjivanja su ispunjeni, a kroz punu primjenu Akcionog plana za transponovanje Direktive o uslugama, ide se i prema ispunjavanju uslova članstva u ovoj oblasti. U praksi, to znači da se za sadašnje (EU28) i buduće države članice (Crna Gora) uvodi brža i jednostavnija procedura za osnivanje privrednog društva na jedinstvenom tržištu, uvodi je jednostavna ponuda usluga u drugim zemljama bez obaveze osnivanja (nakon ostvarivanja punopravnog članstva Crne Gore u EU), razvija se sistem Jedinstvene kontaktne tačke za dobijanje on-line informacija za brže završavanje administrativnih procedura na jednom mjestu u svakoj zemlji, kao i jednostavan pristup većem spektru usluga koji su na raspolaganju korisnicima", rekla je ona.

Đurović je predstavila ekonomske aspekte preuzimanja Direktive o uslugama uključujući ocjenu sektora usluga u regionu i EU, makroekonomske trendove, indikatore konkurentnosti i status u ukupnom procesu evropskih integracija.

"Crna Gora je veoma otvorena i liberalizovana ekonomija regiona koja je značajno oslonjena na sektor usluga, uz model razvoja baziran na privlačenju stranih direktnih investicija. Učešće usluga u ukupnoj bruto dodatoj vrijednosti (BDV) i zaposlenosti najveće je u region. 72 odsto BDV-a čini sektor usluga, a čak 81 odsto ovaj sektor doprinosi ukupnoj zaposlenost. Ako dodamo i sektor građevinarstva, onda sektor usluga, uz građevinarstvo čini oko 77 odsto BDV-a i čak 86 odsto ukupne registrovane zaposlenosti u Crnoj Gori", rekla je ona.

Na seminaru je konstatovano da se procesom preuzimanja Direktive o uslugama u crnogorsko zakonodavstvo i ekonomsku politiku značajno doprinosi rastu konkurentnosti zemlje, kako na makro tako i na mikro nivou. Istovremeno, otvaranjem tržišta, ne otvara se prostor samo za rast ponude različitih usluga iz drugih država u Crnoj Gori, već se podstiče i domaći sektor MSP da unaprijedi svoju tržišnu poziciju u sektoru usluga – kako u zemlji, tako i pružanjem usluga na jedinstvenom tržištu Unije.

Izvor: Vebsajt CdM, 06.06.2016.