Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbjeđuju se sredstva za usluge koje se, između ostalog, odnose i na zdravstvene preglede radi izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti. Istom odredbom propisano je da se ova obaveza ne odnosi na izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti nezaposlenog lica u svrhu zapošljavanja


Ministarsvo zdravlja je, u cilju obezbjeđivanja bolje dostupnosti zdravstvenih usluga najugroženijim kategorijama stanovništva, nezaposlenim licima omogućilo besplatno izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti u svrhu zapošljavanja.

Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Sl. list CG", br. 6/2016 - dalje: Zakon), definisano je da se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbjeđuju sredstva za usluge koje se, između ostalog, odnose i na zdravstvene preglede radi izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti. Istom odredbom propisano je da se ova obaveza ne odnosi na izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti nezaposlenog lica u svrhu zapošljavanja. Ova usluga se, prema ranijim zakonskim odredbama, naplaćivala.

Ministarstvo zdravlja obavijestilo je zdravstvene ustanove, koje imaju odborenje da izdaju ljekarska uvjerenja, da izmijene cjenovnike, usaglase ih sa Zakonom i obavještenje da se uvjerenje nezaposlenim licima izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja istaknu na vidno mjesto.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo zdravlja, 06.06.2016.