Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNI SUD CG: Stečaj uveden u 151 kompaniju


Privredni sud je za pet mjeseci 2015. godine stečaj uveo u 151 kompaniju, saopštio je njegov predsjednik Blažo Jovanić i dodao da je predloga za otvaranje stečajnog postupka bilo 251.

"Najveći broj predmeta, oko 50 odsto, završi se u prva tri mjeseca, a devet odsto traje duže od godinu. Iz toga se može izvesti zaključak da se stečajni postupak sprovodi na efikasan i ekonomičan način, u cilju namirenja svih povjerilaca, što je u skladu sa osnovnim načelima stečajnog postupka", objasnio je Jovanić.

Među ključnim razlozima koji utiču na dužinu postupaka, Jovanić navodi nemogućnost unovčenja imovine dužnika, pa se u pojednim postupcima oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika raspisuje više puta, jer nema potencijalnih kupaca.

Jedan od ciljeva stečajnog postupka je, kako je naveo, i oporavak stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, ili kroz prodaju imovine u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja.

Jovanić je saopštio da je stupanjem na snagu Zakona o sudovima ("Sl. list RCG", br. 5/2002 i 49/2004 i "Sl. list CG", br. 22/2008, 39/2011, 46/2013, 48/2013 - ispr., 32/2014 - dr. zakon i 11/2015 - dr. zakon), osnovan Privredni sud Crne Gore za teritoriju cijele države i samim tim ukinut Privredni sud u Bijelom Polju.

"Preuzimanjem predmeta, kao i nadležnosti nekadašnjeg Privrednog suda u Bijelom Polju, došlo je do povećanja broja svih predmeta, koji se ne odnose samo na preuzete predmete, već i na povećan priliv novih. Sve to je uslovilo i donošenje nove odluke o broju sudija, koju je donio Sudski savjet u maju. Izborom novih sudija doći će do rasterećenja na svim referatima i potpune ažurnosti suda", tvrdi Jovanić.

On je rekao da je u prošloj godini bilo 10,8 hiljada predmeta u radu, a svega 121 pritužba, od kojih se većina odnosila na nezadovoljstvo stranaka odlukom koja je donijeta u toku postupka.

Prema ažuriranoj listi Ministarstva pravde iz aprila ove godine, trenutno ima 198 stečajnih upravnika.

Izvor: Vebsajt RTCG, 06.06.2015.