Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Inicijativa da se Zakon, u djelu koji se odnosi na davanje za majke sa troje i više djece, proširi na žene sa sela i samohrane očeve


Inicijativa za proširenje Zakona o socijalnoj i dječjoj ZAŠTITI ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015 i 47/2015 - dalje: Zakon),o socijalnom davanju za majke sa troje i više djece, pokrenuta je sa područja kolašinske opštine, gdje je do sada prikupljeno više od stotinu potpisa.

Kolašinci smatraju da je Zakon diskriminatorski i da nijesu uključene posebno žene sa sela koje nijesu imale prilike i vremena da se javljaju na Zavod za zapošljavanje, a radile su najteže poslove, kao ni samohrani očevi, kojih na području ove opštine ima oko 74.

Kako je naveo jedan od njih, poljoprivrednik iz sela Lipova, Z.R., Zakon je nedorečen u nekoliko segmenata.

"Prije svega, jedan vid diskriminacije je u tom Zakonu napravljen i za majke sa sela, koje nijesu bile u mogućnosti da se javljaju na biro rada, a imaju više od troje djece. Druga stavka bili bi i samohrani očevi. Prije 26 godina supruga me ostavila sa troje djece, najmlađe je imalo osam mjeseci, a najstarije tri godine. Do dana današnjeg ja ih podižem, a kako sam saznao, moja bivša supruga, koja je u međuvremenu dobila još jedno dijete, ostvarila je po Zakonu svoje pravo. Pitam se šta je onda sa nama", kaže Z.R.

On je istakao da je pomenuti Zakon loš, te da nije za to ni da se manja penzija mijenja za veću, već ako je država riješila da daje te penzije, onda neka bude jednaka za sve.

"Zakon je loš, a država bi trebalo da reaguje. Žene sa sela su najugroženije. Zašto se to njima ne omogući? Da li je primjer žena iz Lepenca, koja ima 12 djece? Žene se ranije nijesu prijavljivale na biro jer nijesu imale kad od posla", navodi Z.R.

On se, kako kaže, po ovom pitanju obratio i ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević.

"Dobio sam odgovor iz njene službe da će se ministarka potruditi da u narednih godinu dana promijeni sadašnji Zakon", navodi Z.R.. On je istakao da su po pitanju samohranih očeva zakazale sve moguće institucije, te da za njih nije bilo adekvatne pomoći.

"U kolašinskom centru za socijalno, kad sam se razveo, jedino su se bavili time kome će djeca pripasti i ništa više", kaže Z.R..

Izvor: Vebsajt CdM, 07.04.2016.