Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: Cilj efikasno upravljanje ljudskim resursima

08.03.2019.


Efikasno upravljanje ljudskim resursima ključni je cilj javne uprave, poručila je resorna ministarska Suzana Pribilović, i dodala da se moraju otklanjati stereotipi da je crnogorska javna uprava troma i spora.

Ona je, na svečanoj dodjeli potvrda prvoj grupi polaznika Programa obrazovanja za sticanje ključne vještine za upravljanje ljudskim resursima, ukazala da svakodnevno treba raditi na tome da službenici imaju mogućnosti da se usavršavaju.

Pribilović je naglasila da reforma javne uprave počiva na zaposlenima koji treba da budu lideri promjena i spremni da stalno inoviraju radne procese.

"Zato moramo da budemo svjesni da je efikasno upravljanje ljudskim resursima ključni cilj javne uprave. Naša misija je da imamo dobru javnu upravu, u kojoj će raditi profesionalni i motivisani državni službenici, spremni da efikasno ostvare zacrtane ciljeve i da budu na usluzi građanima Crne Gore", ukazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, moraju se otklanjati stereotipi da je crnogorska javna uprava troma i spora.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav, kazao je da građani traže javnu upravu koja je servisno orijentisana, sa visokim nivoom transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti.

Zamjenik ambasadorke Velike Britanije Gavin Vesi, rekao je da sada da bi se ostvario stabilan i održiv uspjeh, organizacije moraju da se fokusiraju na svoje zaposlene.

"Ovo je čak važnije za državnu upravu, čiji organi su odgovorni i nadležni za svakog građanina. To je isto za svaku državu, i posebno je važno tokom perioda transformacije i reformi, poput ovih u Crnoj Gori", rekao je Vesi.

On je ukazao da vjeruje da uspjeh prethodnih projekata može poslužiti kao primjer za buduće aktivnosti u poboljšanju javne uprave.

"Kako širimo naše resurse i programe preko Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati vaš snažan partner i podrška u reformama", poručio je Vesi.

Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, ukazala je da se nada da će se implementacijom ovog programa prepoznati vrijednosti koje javna služba donosi zajednici i da će pomoći njenom razvoju.

Kako je navela, modernizacija državne uprave i ukupne javne administracije, jedno je od osnovnih uporišta i polazna tačka reformskog procesa.

Vuković je ukazala da se program finansira iz sektorske budžetske podrške, a njegova realizacija se prati i unaprjeđuje kroz tvining projekat Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnom sektoru u Crnoj Gori, koji implementira finski Institut za javnu upravu i Ministarstvo javne uprave Hrvatske.

Ona je zahvalila i Centru za stručno obrazovanje, Ekonomskom Fakultetu i Asocijaciji menadžera za doprinos u kreiranju i realizaciji programa.

"Mislim da je ovaj program spojio dobru energiju, ali i preciznost Britanaca, marljivost Estonaca i Skandinavaca, i pamet Crnogoraca", zaključila je Vuković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.03.2019.


Naslov: Redakcija