Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA PODRŠKU UZGOJU LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA ZA 2017. GODINU: Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. decembar 2017. godine

08.03.2017.


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2017. godinu. Ispunjavanjem uslova poziva poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljivih investicija, maksimalno do 5.000 eura.

Investicije koje se podržavaju odnose se na zasnivanje plantaža višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i nabavku specifične opreme za preradu.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, maksimalna do 10.000 eura, što znači da poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku. U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se potrebna dokumenta: fotokopija lične karte, dokaz o kupljenoj opremi i materijalima sa specifikacijom i sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog/sjemenskog materijala.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. decembar 2017. godine.

Uzgajivači ljekovitog i aromatičnog bilja mogu da koriste povoljnosti i drugih mjera podrške iz Agrobudžeta

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, uzgajivačima ljekovitog i aromatičnog bilja je na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 eura na 180 eura po hektaru zasada, zatim podrška za organsku proizvodnju, kopanje bunara, preradu na gazdinstvima i dr.

Za razliku od prethodne godine, proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu mjeru agrobudžeta. To znači da se kroz ovaj javni poziv za podršku mogu usredsrijediti na podizanje novih zasada i njihovo osavremenjavanje.

Obrazac zahtjeva za podršku uzgoju višegodišnjeg LJ&A bilja za 2017. godinu


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 06.03.2017.