Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRA SE KOALICIJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA PRAĆENJE TOKA PREGOVORA ZA POGLAVLJE 27 – ŽIVOTNA SREDINA


Nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna Zemlja iz Crne Gore, kao i Zelena Akcija Friends of the Earth iz Hrvatske formiraće Koaliciju nevladinih organizacija za praćenje toka pregovora za Poglavlje 27 – životna sredina.

Ove organizacije su uputile poziv kolegama iz civilnog sektora da se prijave za članstvo u ovoj koaliciji najkasnije do 15. marta, a poziv i prijavni formular se može pronaći na web stranici Green Home-a.

Osnovni zadatak ove koalicije biće da analizira i aktivno prati pregovaračke aktivnosti i proces EU integracija u okviru ovog pregovaračkog poglavlja, kao i da priprema izvještaje, komentare, sugestije za relevantna dokumenta u procesu pregovora.

"Budući da se u dosadašnjem procesu EU integracija pokazalo da postoji nedostatak kapaciteta na svim nivoima, smatramo da je potrebno iskoristiti i kapacitete civilnog društva koji u okviru svojih iskustava, ekspertize i kontakata, mogu značajno pomoći samom procesu EU integracija. Osim toga, ovo je prilika i za civilni sektor da, kroz poreces monitoringa i uz saradnju sa kolegama iz drugih sektora i organizacija, jača svoje kapacitete za aktivno učestvuju u procesu integracija", kažu iz grupe NVO.

Za selektovane organizacije biće organizovane obuke o proces EU integracija, sadržaju pregovaračkog Poglavlja 27, analizama politika, javnom zastupanju, nacionalnom zakonodavstvu i zakonodavstvu Evropske unije u oblasti životne sredine, a biće organizivani i radni sastanci članova Koalicije u cilju pripreme zajedničkih stavova i komentara na relevantne dokumente.

Izvor: Vebsajt CdM, 07.03.2016.