Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: 2018. godine otplata 180 miliona eura duga

08.02.2018.


Država će tokom ove godine otplatiti oko 179,7 miliona eura duga, od čega se većina odnosi na izmirenje obaveza prema nerezidentima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su ukazali da na naplatu u ovoj godini stižu potraživanja rezidenata i nerezidenata, a moraće da se plate i ranije pristigle obaveze.

Najveći iznos od 100,6 miliona eura biće izdvojen za otplatu duga nerezidentima.

Za izmirenje dugovanja prema domaćim licima predviđeno je 50,7 miliona eura, a za obaveze iz prethodnog perioda 28,4 miliona.

Pojedinačno, najveći iznosi biće isplaćeni stranim kreditorima. U prvom redu, to je Međunarodna banka za obnovu i razvoj pri Svjetskoj banci (IBRD), a glavnica iznosi 15,7 miliona eura.

U veće iznose spada i dug prema banci Credit Suisse, kojoj Crna Gora ove godine duguje 12,4 milona eura glavnice.

Manje od deset miliona eura biće uplaćeno Evropskoj kompaniji za finansiranje željeznica (EUROFIMA), gdje na naplatu stiže 8,7 miliona EUR. Slijedi Njemačka banka za razvoj (KfW) kojoj će biti uplaćeno 8,5 miliona eura i Evropska investiciona banka (EIB) čija glavnica za otplatu iznosi 7,7 miliona eura.

Za otplatu obaveza Vlada planira da se kreditno zaduži do 250 miliona eura, na osnovu nedavno dobijene garancije Svjetske banke u iznosu od 80 miliona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.02.2018.


Naslov: Redakcija