Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Usvajanje novog Zakona planirano je za treći kvartal 2017. godine

08.02.2017.


Programom rada Vlade, usvajanje novog Zakona o igrama na sreću planirano je za treći kvartal 2017. godine (jul-septembar). Po definisanju teksta zakona, on će se naći na javnoj raspravi kako bi svi zainteresovani mogli da se uključe i daju doprinos unapređenju regulative u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija je počelo izradu Nacrta novog zakona, ali sada neće konsultovati predstavnike priređivača i nevladinog sektora iako ih na to obavezuje Uredba o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija ("Sl. list CG", br. 7/2012). Ministarstvo je 10. januara ove godine navelo da počinje pripreme kao i da će novi zakon biti utemeljen na najboljim međunarodnoj praksi u cilju kreiranje trajnih i održivih rješenja i ostvarivanju dodatnih prihoda za budžet

Jedan od predloga uvodi radikalne promjene poput toga da neće postoji monopol u lutrijskim igrama, kojeg je do sada imala Lutrija Crne Gore.

Ovim rješenjima zabranjuje se ustupanje trećim licima opreme i uređaja za priređivanje igara, čime se možda krši ustavno pravo na imovinu. Produžava se trajanje koncesije za kazina sa 10 na 15 godina, a za automate, terminale i lutrijske igre sa sadašnjih tri plus dvije godine, na ukupno 10.

Predviđa se veći osnovni kapital i depozit za priređivače, za kladionice se uvodi godišnja koncesija od 20.000 eura što neće odgovarati malim priređivačima, dok se mjesečna smanjuje sa 500 na 400 eura po uplatnom mjestu, a varijabilna sa 10 na osam odsto na razliku između uplata i isplata.

Fiksna koncesija za terminale bi se smanjila sa sadašnjih 500 na 100 eura mjesečno, ali se može povećati za još 100 ako se na terminalu osim klađenja priređuju i elektronske igre.

Za priređivanje igara na sreću preko interneta uvelo bi se više vrsta mjesečnih naknada u zavisnosti od vrste igara - za igre na automatima 2.000, za kladioničarske 5.000 za svakih 30 igara, za lutrijske 10.000 i kazinske 30.000 eura. Do sada je postojala jedinstvena od 10.000 eura za sve.

Za lutrijske igre prvi put bi se uvela fiksna koncesija i iznosila bi 50.000 eura za svaku igru godišnje.

Izrada novog Zakona koji treba da konačno uredi ovu oblast najavljuje se već šest godina, ali procedura nikada nije dovedena do kraja. Zbog toga je na snazi, namjerno ili ne, ostala zastarjela verzija sa mnogo rupa i nejasnoća što su i koristili neki priređivači za plaćanje manjih dažbina državi.

Ovaj zakon definiše i podjelu ovog novca. Oko pet miliona od prošlogodišnjeg iznosa treba da bude podijeljeno humanitarnim, nevladinim i sportskim organizacijama. Zbog toga njegova izrada interesuje, osim priređivača i njihovih zaposlenih, i veliki broj nevladinih organizacija, udruženja osoba sa invaliditetom, sportskih klubova i saveza...


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 07.02.2017.


Naslov: Redakcija