Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJA CIVILNOG SEKTORA ZALAŽU SE ZA IZMJENE POLICIJSKIH OVLAŠĆENJA


Savjet za građansku kontrolu policije održao je sjednicu sa predstavnicima 20 organizacija za ljudska prava i demokratsku tranziciju na kojoj su iznesene primjedbe na primjenu policijskih ovlašćenja, a takođe je konstatovano da je iste neohodno mjenjati u zakonom utvrđenoj proceduri kroz kontinuirano i zajedničko ukazivanje nadležnim institucijama na loša rješenja u zakonima ili podzakonskim aktima.

 Za Sašu Mijovića iz nevladine organizacije For Life, zavisnici od droga su pod stalnim negativnom pritiskom da priznaju krivična djela koja nijesu izvršili. "U brojnim slučajevima im se ne dozvoljava pristup ljekarskoj zaštiti."

Zoran Vujičić iz Građanske Alijanse istakao je da su se od protesta pokazale sve slabosti policije koje su ranije očigledno bile uspješno prikrivane. "Problematičan je odnos MUP i Uprave policije prema ocjenama i zaključcima Savjeta. MUP mora mnogo ozbiljnije da shvati ulogu i značaj građanske kontrole policije."

Nada Koprivica iz SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić navodi da se moraju jačati kapaciteti policije za problematuiku nasilja u porodici. "CB Nikšić je pozitivan primjer primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici ("Sl. list CG", br. 46/2010) ali treba osigurati da to ne zavisi samo od jednog čovjeka. SOS telefon registruje primjere da službenici policije neće da se predstave i da neće da pruže odgovore na pisane zahtjeve."

Prema riječima Dine Bajramspahić iz Instituta Alternativa, Savjet ima najskromnija ovlašćenja i to treba mijenjati.

"Sa druge strane Savjet ima ogroman entuzijazam i želju da kvalitetno radi i treba napraviti balans u pogledu jačanja ovlašćenja. Nedovoljno informacija ima o implementaciji ocjena Savjeta, a za mene je prirodno da partner Savjeta bude skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu", dodala je ona, kritikujući budžet Savjeta koji je godinama na niskom nivou.

Kako je navela Biljana Zeković iz SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorice, za njih nijesu problem nedovoljne ingerencije Savjeta već to tijelo treba svojim profesionalnim nastupom da vrši javni pritisak i češće koristiti institut javne prozivke.

"Za SOS telefon Savjet je kontrolno ali i savjetodavno tijelo. Dvije od pet zaštitnih mjera, u okviru zaštite od nasilja u porodici, zbog Ministarstva zdravlja nijesu zaživjele u praksi. Ne treba samo kritikovati ovlašćene policijske službenike već da treba poboljšati profesionalnost zdravstva", navela je ona.

Aleksandar Mašković iz MANS-a založio se zakonsko poboljšanje ovlašćenja Savjeta i definisanje odnosa MUP i Uprave policije prema ocjenama i zaključcima Savjeta, posebno rokova i prekršajnih odredbi.

"Propust je što Savjet nije direktno ukjljučen u rad za pripremu strategije za razvoj Uprave policije i istakao nezadovoljstvo što skoro uopšte nisu uvaženi komentari ove NVO. Savjet još više mora biti prisutan u javnosti, posebno kritički i insistiranjem na poštovanju izdatih mišljenja", konstatovao je on.

Konferenciji kojom je predsjedavao Aleksandar Saša Zeković, prisustvovali su i predstavnici Kvir Montenegro, Saveza slijepih Crne Gore, Bjelopoljskog demokratsog centra, Asocijacije ZID i Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Izvor: Vebsajt CdM, 06.02.2016.