Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O LIČNOM IMENU: Novčanom kaznom od 50 eura do 1.000 eura kazniće se crnogorski državljanin koji se u pravnom saobraćaju ne služi ličnim imenom, koje je upisano u matični registar, odnosno matičnu knjigu rođenih


Crnogorski državljanin koji se lažno predstavlja platiće kaznu od 50 do 1.000 eura, predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o ličnom imenu koji je Vlada Crne Gore usvojila 4. februara 2016. godine.

Ovim zakonom uređuje se određivanje, promjena i upotreba ličnog imena crnogorskog državljanina.

"Crnogorski državljanin je obavezan da se služi ličnim imenom. Lično ime stiče se upisom u matični registar rođenih. Crnogorskom državljaninu lično ime obezbjeđuje identitet, zaštitu njegove ličnosti i dostojanstva. Pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti, osim ako je to potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica", stoji u Prijedlogu zakonu.

Promjena imena, koja je posljedica promjene porodičnog i ličnog statusa, upisuje se u matične registre u skladu sa zakonom.

Za one koji se lažno predstavljaju predviđene su i sankcije.

"Novčanom kaznom od 50 eura do 1.000 eura kazniće se crnogorski državljanin koji se u pravnom saobraćaju ne služi ličnim imenom, koje je upisano u matični registar, odnosno matičnu knjigu rođenih", navedeno je u Prijedlogu zakona.

Upravni nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Vebsajt CdM, Tamara Klikovac, 05.02.2016.