Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UKINUT KRIZNI POREZ: Porez na dohodak fizičkih lica iznosi devet odsto na sve zarade

08.01.2020.


Vlada Crne Gore je nakon sedam godina primjene odlučila da ukine krizni porez. To znači da će porez na dohodak fizičkih lica iznositi devet odsto na sve zarade. Krizni porez uveden je 2013. kao jedna od mjera fiskalne konsolidacije. Postepeno je smanjivan sa prvobitnih 15 na 11 odsto na zarade veće od državnog prosjeka.

Bojan Paunović iz Ministarstva finansija naglašava da to u suštini u praksi znači da nećemo imati veću stopu poreza na dohodak fizičkih lica već se sve svodi na jednu stopu od devet odsto. Godišnje se po ovom osnovu u državnu kasu slivalo oko tri miliona eura, a kako kažu u Ministarstvu finansija ti iznosi nijesu imali značajniju ulogu u ukupnoj strukturi prihoda.

"Naša očekivanja su da će kompenzacija biti izvršena sa rastom prihoda na drugim kategorijama prihoda, kroz povećavanje ekonomske aktivnosti ali takođe i sa pozitivnim efektima drugih mjera fiskalne konsolidacije", rekao je Paunović.

On podsjeća i da je sredinom prošle godine kada je povećana minimalna zarada smanjen i porez na obavezno zdravstveno osiguranje za dva odsto, te je na taj način dodatno smanjeno opterećenje na zaradu.

"Ovdje treba napomenuti da su javne finansije u Crnoj Gori i dalje u procesu fiskalne konsolidacije zašto je to bitno. Iz razloga što ove mjere imaju direktni negativni uticaj na prihode budžeta. Međutim svakako moramo biti svjesni da u cilju daljeg povećanja konkurentnosti privrede i povećanja zarada građani u Crnoj Gori moramo raditi na smanjenju poreskog opterećenja", istakao je Paunović.

Iz Ministarstva finansija ne isključuju mogućnost da se porezi na zarade dodatno smanje i poručuju da će pratiti prilike u zemlji i okruženju i gledati kada je najbolja prilika da se to i učini.


IZVOR: Vebsajt CdM, 02.01.2020.


Naslov: Redakcija