Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O PRAVOSUDNOJ SARADNJI SA DRŽAVAMA ČLANICAMA EVROPSKE UNIJE: Utvrđivanje ciljeva koje države članice moraju ostvariti

08.01.2019.


Crna Gora će očuvati svoju bogatu pravnu tradiciju u njenoj punoj suštini, a obogatiće je pravnom tekovinom Evropske unije, odnosno primjenom zakonodavnih akata kojima se utvrđuju ciljevi koje sve države članice moraju ostvariti, navela je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Pravnu tradiciju, prema njenim riječima, Crna Gora će očuvati jer dijeli iste ciljeve sa svim članicama Evropske unije i zato je u procesu pristupanja.

Ona je ukazala da da se crnogorsko sudstvo može pohvaliti spojem mladosti i zrelosti i da je takav sistem adekvatan trenutnim potrebama sudstva.

Prema njenim riječima, crnogorsko pravosuđe je kao aktivan učesnik u procesu pristupanja Evropskoj uniji iznijelo reforme koje pogađaju srce pravosudnog sistema.

"Priznajemo da su znatne legislativne izmjene učinjene s ciljem ispunjenja višeg cilja i u ovom procesu učestvujemo jer dijelimo iste vrijednosti sa državama članicama Evropske unije. Nakon izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015, 28/2015 i 42/2018), primijenili smo novi sistem izbora sudija i ocjenjivanja sudija, i prepoznali da sistem odlikuju i neke mane", ukazala je Medenica.

Ona je rekla da je od ključnog značaja i razmjena iskustva i dobrih praksi sa kolegama iz najviših sudova Evropske unije.

"Napomenula bih i važnost učešća sudstva u radnoj grupi za pripremu Nacrta zakona o pravosudnoj saradnji sa državama članicama Evropske unije, kao i obuke za primjenu evropskog naloga za hapšenje, u kojima učestvuju sudije", rekla je Medenica.

Ona je rekla da je Vrhovni sud prošle godine primio 65 odsto više predmeta u odnosu na godinu ranije.

"Statistički podaci o radu suda i sveobuhvatna analiza rada suda će biti predmet pažnje u prvim mjesecima ove godine, kada ćemo objaviti izvještaj o radu Vrhovnog suda. Mogu reći da će, i pored enormnog priliva, biti završeno oko 95 odsto svih predmeta koji su primljeni", navela je Medenica.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.01.2019.


Naslov: Redakcija