Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Akcionarska društva koja su u potpunom ili većinskom vlasništvu države moraju, kao i svaka druga kompanija, poštovati Zakon


Akcionarska društva koja su u potpunom ili većinskom vlasništvu države moraju, kao i svaka druga kompanija, poštovati Zakon o privrednim društvima ("Sl. list RCG", br. 6/2002 i "Sl. list CG", br. 17/2007, 80/2008, 40/2010 - dr. zakon, 36/2011 i 40/2011 - dr. zakon). Te kompanije, naime, posluju na tržištu i ne finansiraju se iz budžeta, pa treba same da vode poslovne politike, uključujući i politiku zarada, izjavio je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković.

On je istakao da treba prihvatiti činjenicu da na čelu uprava ovih kompanija ne treba da budu oni koji će taj posao da rade kao dopunski i uz minimalnu nadoknadu.

"Nije logično da možete zahtijevati nečiju odgovornost ukoliko ga nijeste adekvatno nagradili za to. Osim toga, to treba da budu osobe specifičnih znanja i iskustva, koja razumiju složeni sistem koji im je dat na upravljanje i rukovođenje", rekao je Mijušković i naglasio da stručna uprava, koja je adekvatno plaćena, manje košta od posljedica koje dobijamo i dobijaćemo zbog uvođenja voluntarizma za ove složene, stručne i veoma odgovorne poslove.

"Zarade treba da budu utvrđivane saglasno rezultatima poslovanja. Nažalost, ponekad mi se učini da ovo pitanje vrlo selektivno razumijemo, tj. razumijemo ga u slučaju kada su stranci u tim odborima", ocijenio je Mijušković.

Izvor: Vebsajt CdM, 06.01.2016.