Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNI SUD CG: U 2015. godini stečaj otvoren u 520 kompanija


Privredni sud Crne Gore u 2015. godini je uveo stečaj u 520 kompanija, saopštio je njegov predjsednik Blažo Jovanić. On je ocijenio da porast otvorenih stečajnih postupaka nije nužno odraz loše finansijske situacije u zemlji, kao i da u godini koja je pred nama treba posebno raditi na edukaciji stečajnih upravnika.

Jovanić je saopštio da je u 2015. godini nad 520 društava otvoren stečaj. Prema njegovim riječima, postoji blaga tendecija rasta kada je u pitanju broj stečajnih postupaka.

"Međutim, porast broja stečajnih postupaka, ne mora se uvijek gledati kao odraz loše finansijske situacije u zemlji, niti da stečaj predstavlja likvidaciju dužnika i njegovo gašenje, odnosno nestajanje iz privrednog. Naime, stečaj osim što ima za cilj namirenje povjerilaca, isto tako ima i mogućnost oporavka stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, kao i kroz prodaju imovine u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja. Ako se uzme u obzir da se postupak reorganizacije sprovodi u nekoliko većih privrednih društava, dok se u jednom broju društava proizvodnja nastavila sa novim vlasnikom koji je kupio imovinu stečajnog dužnika, onda mislim da ne možemo govoriti o negativnoj konotaciji stečaja", objasnio je on.

Rad stečajnih upravnika ocjenjuje kao kvalitetan i dobar. Treba imati u vidu, ističe, da je uloga stečajnog upravnika, naročito u složenim sudskim postupcima veoma kompleksna i odgovorna, da zahtijeva veliki trud i napor, a imajući u vidu obaveze koje stečajni upravnik ima u jednom sudskom postupku, njegova ovlašćenja, dužnosti i odgovornosti, moram ukazati i stručnoj i laičkoj javnosti da se radi o kompleksnom i odgovornom poslu. 

Izvor: Vebsajt CdM, 06.01.2016.