Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ARHITEKTE DOSTAVLJAJU PRIJEDLOGE ZA IZMJENU ZAKONA O PLANIRANJU PROSTORA

07.12.2018.


Stukovna komora arhitekata će, zajedno sa ostalim komorama Inženjerske komore Crne Gore (IKCG), dostaviti Ministarstvu održivog razvoja i turizma prijedloge za izmjenu i dopunu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, jer postojeće rješenje, kako ocjenjuju, nije dobro.

To je saopšteno danas na okruglom stolu “Primjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, sa aspekta arhitektonske struke”, koji je organizovala Strukovna komora arhitekata IKCG.

Predsjednica Strukovne komore arhitekata IKCG Maja Velimirović Petrović kazala je da je godina od primjene novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, bio dovoljan rok da se analiziraju efekti tog akta na struku i na cijelu oblast upravljanja prostorom.

“Kod inicijalnog prijedloga zakona, koji je usvojen na Skupštini, najmanje smo bili zadovoljni segmentom planiranja prostora. Inženjerska komora je, u toku javnih rasprava predloga zakona, davala potpuno drugačije prijedloge vezano za taj dio zakona koji je po našem mišljenju ključni segment u cijelom sistemu upravljanja prostora, jer planiranje je ključ i dalje implementacije planskih rješenja, odnosno izgradnje, visokogradnje, infrastrukture i svega ostalog”, navela je Velimirović Petrović.

Ona je najavila da će, u tom segmentu, dati prijedlog vezan za segment planiranja.

Velimirović Petrović je kazala da centralizacija samog procesa planiranja i izrade planova, nije dobra.

“Smatramo da ovo zakonsko rješenje, koje je već godinu na snazi, ne daje dobre rezultate”, rekla je Velimirović Petrović.

Ona je ukazala i u dijelu planiranja na ukidanje licenci za izradu za fizička i pravna lica.

“Ministarstva direktno ugovaraju izradu planskih dokumenata na državnom novou, a nije nam jasno na koji način se dešava izrada izmjena i dopuna postojećih planskih dokumenata, u skladu sa starim zakonom”, kazala je Velimirović Petrović.

Ona je kazala da se kasni sa Državnim smjernicama razvoja arhitekture, kao i da bi taj akt trebalo da već bude donešen.

Arhitekta Slavko Radunović kazao je da je donedavno imao licencu za izradu planske dokumentacije do donošena novog Zakona.

“Vidim da se razni ljudi, koji nisu arhitekte, predstavljaju kao odgovorni planeri i brane planske dokumente koji su izradili. Ne znam o čemu se ovdje radi? Može li neko ko nije arhitekta da bude planer, a pri tome u Zakonu nema licencu za planera”, upitao je Radunović.

On smatra da je potrebno da se vrati “po kratkom postupku” zakon koj je važio do donošenja novog zakona.

Profesor arhitekture u penziji Božidar Pavićević smatra da je sadašnje rješenje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata neprihvatljivo.

“To je za mene totalni apsurd. Koliko god se vi trudili na okruglom stolu da sprovodite taj plan, što se mene tiče, komora koliko god da je razvašćena u mnogim stvarima, jedina je institucija, koja oko toga, treba da ima načelni stav da se Zakon mora mijenjati”, rekao je Pavićević.


IZVOR: Vebsajt CDM, 6.12.2018.