Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBUKA VOZAČA PO EU STANDARDIMA

07.12.2017.


Eksperti država članica Evropske unije (EU) pružili su stručnu pomoć Crnoj Gori u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU regulatornim okvirom za kvalifikacije i obuke profesionalnih vozača.

"U organizaciji Instrumenta Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX - Technical Assisstance and Information Exchange Instrument) i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, od 04. - 05. decembra 2017. godine u Podgorici, održana je TAIEX ekspertska misija o EU regulatornom okviru za kvalifikacije i obuke profesionalnih vozača drumskih vozila koja prevoze teret i putnike", saopšteno je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Ekspertska misija je, dodaju, realizovana nakon donošenja novog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. list CG", br. 71/2017), a u okviru aktivnosti na izradi Predloga pravilnika o programima obuke i načinu polaganja ispita za sticanje licence profesionalnog vozača i sertifikata o stručnoj osposobljenosti i početka implementacije izdavanja samih licenci profesionalnog vozača.

"Cilj održavanja TAIEX ekspertske misije bila je stručna pomoć eksperata iz država članica Evropske unije u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU regulatornim okvirom za kvalifikacije i obuke profesionalnih vozača", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva navode da su učesnici skupa bili eksperti u oblasti kvalifikacija i obuka profesionalnih vozača, savjetnik u Odjeljenju za bezbjednost saobraćaja Viktoras Lapinas, Litvanska uprava za puteve pri Ministarstvu komunikacija, kao i službenici Direktorata za drumski saobraćaj i Direkcije za saobraćaj, državni inspektori i službenici Privredne komore Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.12.2017.