Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF: CG da efikasnije upravlja javnim dugom

07.12.2017.


Crna Gora je postigla veoma dobre rezultate u unapređenju stanja javnih finansija ali se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti javnom dugu, saopštili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sa članovima tehničke misije MMF-a, koje predvodi Tordur Johanson, a koji borave u Crnoj Gori radi pružanja podrške Ministarstvu finansija na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom sastao se guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

"Guverner Žugić prezentovao je predstavnicima MMF-a najnovije indikatore u bankarskom sektoru i rezultate djelovanja CBCG na planu saniranja ranjivosti u finansijskom sektoru, kao i dokument Preporuke Vladi Crne Gore za ekonomsku politiku u 2018. godini", saopšteno je iz CBCG.

Kako dodaju, poseban segment tog dokumenta odnosi se na preporuke u dijelu fiskalne politike, gdje je CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu fiskalne konsolidacije.

"Posebno hrabri odgovoran odnos koji je Vlada pokazala prema javnoj potrošnji, kao i njeno planiranje u skladu sa budžetskim prihodima, što garantuje silazni trend javnog duga u srednjem roku", istakao je Žugić.

Predstavnici MMF-a, ističu iz CBCG, saopštili su da je Crna Gora, odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, kao i zahvaljujući ostvarenom ekonomskom rastu, postigla veoma dobre rezultate na planu unapređenje stanja javnih finansija, ali da se mora posvetiti posebna pažnja javnom dugu.

"U tom pravcu, misija MMF će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu iznalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.12.2017.


Naslov: Redakcija