Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDIJE RADE U LOŠIM USLOVIMA

07.12.2017.


Sudije u Crnoj Gori rade u lošim uslovima i to treba da se promijeni, a nedopustivo je, takođe, da oni u osnovnim sudovima imaju samo 1.000 eura platu, kada na godišnjem nivou, pojedinačno, okončavaju čak 250 predmeta, saopštila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je na sjednici Odbora za politički sistem, gdje se razgovaralo o predloženom budžetu za 2018. godinu, saopštila da su tražili novac za poboljšanje uslova rada sudija, ali da su u tom dijelu "ostali dosta uskraćeni".

Pojasnila je, da kada je riječ o kapitalnim izdacima, traženo je 3.374.000 eura, ali da im je odobreno samo 806.000 eura.

"A onda se pitamo zašto je sudnica Višeg suda onakva kakva jeste i dobijamo kritike je li to slika države, je li to snaga sudske grane vlasti i da li u takvim prostorima možemo imati kvalitetnu pravdu. Upravo su se pitali neki koji su dugo bili u poziciji da obezbijede bolje uslove rada sudskoj grani vlasti i uvijek su bili afirmativni prema našim zahtjevima, a kada je trebalo podići ruku tada su bili protiv toga", negodovala je Medenica.

Konačno je vrijeme i da crnogorski sudovi, kako je dodala, imaju optimalne uslove za rad, tehnički opremljene sudnice. Iz Evrope, prema njenim riječima, pristižu prigovori na informacioni sistem.

Ukoliko, kako je ukazala, želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Komentarišući primanja sudija, istakla je da su sve sudije na većim instancama spremne da im se smanji koeficijent, ali da se dozvoli da sudije osnovnih sudova imaju veću platu.

"Njihova plata je 1.000 eura. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 eura za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 eura i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju", rekla je ona, dodajući da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.12.2017.


Izvod iz vijesti