Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PODGORIČKI OSNOVNI SUD PODRŽAO INICIJATIVU ZA OTVORENO PRAVOSUĐE

07.12.2017.


Informisanje javnosti o radu pravosuđa na adekvatan način i učiniti sve informacije od društvenog značaja dostupnima za građane, ono je čemu teži Osnovni sud u Podgorici.

To su poručili na konferenciji za medije povodom Inicijative za otvoreno pravosuđe, predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović, predsjednica udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju Biljana Papović.

Kako bi građani bili bolje informisani i lakše shvatili određene pravne termine i procedure, u saradnji sa Evropskom unijom, odštampane su brošure čiji je cilj da na jednostavan način objasne građanima šta je besplatna pravna pomoć, odgovornost sudija, parnični postupak i slično.

Predsjednik Osnovnog suda poručio je da će ovaj projekat doprinjeti boljoj percepciji građana i opšte javnosti o radu sudova i pravosuđa.

On dodaje da su brošure napisane lakim jezikom, nisu opterećene rogobatnim izrazima i zakonskim formulacijama, prilagođene su svim građanima.

"Cilj je veća otvorenost sudova za javnost i povećanje povjerenja građana u pravosuđe. Više nema nekad prisutne prakse "ćutanje uprave", ukazao je Radović.

Osnovni sud u Podgorici, prema njegovim riječima, na svojm sajtu koji je dobro uređen pruža informacije o odlukama i presudama. Dodaje da tako i uz savjetnika za odnose s javnošću postoji slobodan pristup informacijama.

Naglašava da je bitna okolnost da će 40 sudija Crne Gore posjetiti Evropski sud u Strazburu. Kako je objasnio, oni će prisustvovati predavanjima na temu obrazloženih sudskih odluka, sve kako bi se poštovalo pravo na pravično suđenje.

"Presude nisu baš kvalitetne, što se tiče obrazloženja, kao nekad. Najvjerovatnije zbog posledica kompjuterizacije, jer sadrže niz podataka sa raspravi. Ponekad imamo presude sa nepotrebno velikim broj strana. Za posledicu to ima da za veliki broj građana nisu razumljive. Tu ima dosta prostora za napredovanje", ukazao je predsjednik.

Simonović je ukazala da dobro informisana javnost po pitanju sudstva predstavlja važan činilac pri ostvarivanju visokog stepena transparentnosti rada sudova i sudija.

Ona je istakla da je osnovna obaveza sudstva da bude otvoreno prema građanima, čija prava svakodnevno štiti.

Papović je ukazala da je u saradnji sa sudovima došlo do unapređenja njihovim internet stranica, ali da postoji prostor za dalje napredovanje. Prema njenim riječima, mora se raditi na kvalitetu kroz ažurnije informisanje o aktuelnostima u radu, povećanje kvaliteta godišnjih izvještaja i nedovoljno obrazloženje sudskih odluka.

Brošure su dostupne za sve građane u osnovnim sudovima širom Crne Gore. Ovaj projekat je finansijski podržan od strane EU, posredstvom delegacije EU u Podgorici.


IZVOR: Vebsajt CdM, Željka Bojanić, 06.12.2017.


Naslov: Redakcija