Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STRANCIMA: Vlada CG odredila kvotu od 14,79 hiljada dozvola za strance za 2016. godinu


Vlada Crne Gore je 3. decembra 2015. godine odredila kvotu od 14,79 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u 2016. godini, saopštila je vršilac dužnosti direktora Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Edina Dešić Perazić.

"Od toga se izdaje tri hiljade dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti u skladu sa potrebama, na zahtjev Zavoda za zapošljavanje", navela je Dešić Perazić.

Ona je dodala da je za zapošljavanje stranaca utvrđeno 4,41 hiljada dozvola, za sezonsko zapošljavanje 6,83 hiljade, a pružanje ugovorenih usluga 552 dozvole.

"To znači da je raspoređeno 11,79 hiljada dozvola", rekla je Dešić Perazić.

Ona je navela da je najviše dozvola opredijeljeno za usluge, smještaj i ishranu 3,45 hiljada dozvola, a građevinarstvo 3,32 hiljade. Opredijeljene su i dozvole za sektore trgovine na veliko i malo, popravku mortornih vozila i motorcikla, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i prerađivačku industruju.

Dešić Perazić je podsjetila da je Zakonom o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015) propisano da godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca određuje Vlada.

Godišnjom kvotom se utvrđuju djelatnosti i zanimanja u kojima se stranci mogu zapošljavati, odnosno pružati ugovorene usluge. U okviru godišnje kvote, odvojeno se utvrđuje kvota za zapošljavanje, sezonsko zapošljavanje i pružanje ugovorenih usluga.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.12.2015.