Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 4. decembra 2015. godine održane śednice Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije - Prihvaćen Prijedlog zakona budžeta Crne Gore za 2016. godinu, razmotren Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za 2014. godinu, predstavljen "Program studentskog liderstva Centra za građansko obrazovanje"


63. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Centar za građansko obrazovanje sprovodi projekat "Da samo znanje donosi zvanje" uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Heinrich Boil fondacije i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Jedna od aktivnosti u okviru tog projekta se odnosi na realizaciju Programa studentskog liderstva, u okviru kojeg je grupa od 29 crnogorskih studenata već prošla intenzivnu obuku koju je činilo 18 sesija. Tokom njihovog dosadašnjeg rada tretirali su pitanja Bolonjske deklaracije, njenog zakonodavnog okvira, tendencije razvoja visokog obrazovanja, kvalitet i dostignuća u reformi visokog obrazovanja, proces zapošljavanja i napredovanja, mobilnost studenata i istraživača, program razmjene, percepciju korupcije, kao i transparentnost, finansiranje i donošenje odluka u visokom obrazovanju.

Posebne sesije bile su posvećene liderstvu, značaju komunikacije, pravilima dobrih govora i govornika, konceptu građanske neposlušnosti i akademske čestitosti, akademskom pisanju i fenomenu plagijata. Polaznici su kroz panel diskusije govorili sa gostima o studentskom aktivizmu u Crnoj Gori, medijima i nevladinim organizacijama kao akterima demokratizacije, kao i izazovima političkog marketinga i komunikacije u Crnoj Gori. U okviru novih konteksta aktivizma akcenat je bio na umjetnosti i aktivizmu. Studenti su imali priliku da osmisle akcije koje će, uz podršku Centra za građansko obrazovanje, sprovesti na svojim univerzitetima i šire.

Na śednici su razmijenjena mišljenja između članova Odbora i studenata vezano za aktuelne teme, a studenti su kroz direktna pitanja dobili priliku da prošire svoju informisanost o pravima studenata, kao i mehanizmima studentskog aktivizma.

Na kraju diskusije predśednica Odbora mr Branka Tanasijević je polaznicima Programa uručila diplome.

Osim članova Odbora śednci su prisustvovali ispred Centra za građansko obrazovanje (CGO): Daliborka Uljarević, izvršna direktorica; Snežana Kaluđerović i Svetlana Pešić. Śednici su prisustvovali i studenti polaznici Programa: Aleksandra Dujović, Amar Škrijelj,Anja Avramovi, Anđela Đuković, Dejan Daković, Dimitrije Jovićević, Elma Hot, Filip Đelević, Irina Koprivica, Iva Mijović, Jelena Backović, Jelena Kontić, Jovan Dašić, Jovana Nikčević, Ljiljana Jokić, Maja Radonjić, Maša Velimirović, Milena Bojanić, Milosava Cerović, Mirha Tahirović, Nemanja Ostojić, Nikola Bošković, Nikola Maksan, Samra Radončić, Svetlana Janković, Tamara Mijušković, Vildana Ljujković, Zoran Dabetić, Željka Ćetković.

Šesta zajednička śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije

Na šestoj zajedničkoj śednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije, održanoj 4. decembra 2015. godine, poslanici su se pozitivno izjasnili o Prijedlogu zakona budžeta Crne Gore za 2016. godinu.

Započeta 50. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Na 50. śednici, održanoj 4. decembra 2015. godine, Odbor je uz prisustvo predstavnika predlagača zakona i predstavnika potrošačkih jedinica iz sektora bezbjednosti i odbrane razmotrio Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2014. godinu sa Izvještajem o reviziji završnog računa budžeta u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, posvetivši posebnu pažnju realizaciji programskih aktivnosti organa i institucija u ovoj oblasti.

S tim u vezi, Odbor je većinom glasova predložio Skupštini da usvoji Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2014. godinu.

Odbor za bezbjednost i odbranu takođe je razmotrio i Konačan izvještaj Državne revizorske institucije o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za 2014. godinu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće na nastavku śednice koja će se održati u četvrtak, 10. decembra 2015. godine.

Izvor: Press služba Skupštine Crne Gore, 04.12.2015.