Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA O DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Access Info poziva Vladu da povuče predložene izmjene, koje ugrožavaju pravo na pristup informacijama

07.11.2019.


Vlada Crne Gore predložila je izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017) koje su u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima i podrivaju osnovno pravo na slobodu izražavanja, saopštio je MANS. Povodom toga, kako kažu, organizacija Access Info izražava ozbiljnu zabrinutost i poziva Vladu da preispita svoju odluku.

"Zajedno sa MANS-om, NVO koja se bori protiv korupcije u Crnoj Gori, Access Info je predao crnogorskom Ministarstvu javne uprave pravnu analizu predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Predložene izmjene bi Crnu Goru još više udaljile od međunarodnih standarda transparentnosti", navode iz MANS-a.

To bi, kako kažu, za posljedicu imalo zakon koji direktno krši međunarodne obaveze Crne Gore, uključujući ratifikaciju Konvencije Savjeta Evrope o pristupu zvaničnim dokumentima, i obavezu da zaštiti slobodu izražavanja i informisanja u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

"Čak i tamo gdje nijesu regresivne, predložene izmjene ne poboljšavaju značajno zakon kako bi bio u skladu sa međunarodnim standardima. Ovo nije napredak u pogledu transparentnosti na koji se Crna Gora obavezala kao članica Partnerstva otvorenih vlada. Vlada Crne Gore bi predloženim izmjenama dodala širok set izuzetaka od prava na pristup informacijama; dozvolila funkcionerima da odbiju zahtjeve koje smatraju 'neosnovanim'; suzila pristup samo na informacije koje su od jasnog 'javnog značaja'; uključila izuzetke koji nijesu dozvoljeni međunarodnim pravom; dodala izuzetke bez sprovođenja testa štetnosti", navode iz MANS-a.

Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje je predložila Vlada Crne Gore, navodi se dalje u saopštenju, bez sumnje krše osnovno pravo na slobodu informisanja građana Crne Gore.

"Predložene izmjene bi prekršile obaveze Crne Gore prema međunarodnom pravu, i u direktnoj su suprotnosti sa principima transparentnosti, dobrog upravljanja i integriteta", ukazala je Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info.

Access Info snažno poziva Vladu Crne Gore da povuče predložene izmjene. Ukoliko to ne uradi, to će imati negativne posljedice na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, podriti cjelokupni sistem pristupa informacijama u Crnoj Gori i biti u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 05.11.2019.


Naslov: Redakcija