Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOM JAVNOM EMITERU RADIO I TELEVIZIJA CRNE GORE: Građanska alijansa smatra da je nepotrebno formiranje Upravno finansijskog odbora

07.11.2019.


Formiranje Upravno finansijskog odbora, kao stručnog tijela zaduženog za finansijsko poslovanje Javnog servisa, nepotrebno je, ocijenio je koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi (GA), Zoran Vujičić.

Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore kojim je predviđeno uvođenje Ombdusmana RTCG, kao nezavisnog organa, i Upravno finansijskog odbora, kao stručnog tijela zaduženog za finansijsko poslovanje Javnog servisa.

Vujičić smatra da je formiranje Upravno finansijskog odbora nepotrebno, jer finansije nijesu bile problem do sada, nego program.

"Skeptični smo oko odluke da se određene nadležnosti uzmu od Savjeta RTCG i da se formira Upravni finansijski odbor", ukazao je Vujičić.

On smatra da to tijelo ne treba da se zove Upravni odbor, jer oni imaju veću nadležnost, već finansijski odbor ili slično.

Kako je naveo Vujičić, pored generalno pozitivnog stava GA o Predlogu zakona, u toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da Zakon može biti dodatno popravljen u pojedinim stvarima.

"Ono što je saopšteno nakon sjednice Savjeta, prije svega da su eksperti Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope ukazali da je u potpunosti usaglašen sa njihovim standardima, raduje, ali kako je Zakon predmet Odbora za izborne reforme, nadamo se da će on biti dobra osnova za dijalog u Skupštini", istakao je Vujičić.

Govoreći o drugoj najvažnijoj novini, uvođenju Ombudsmana, kao nezavisnog organa, on je naveo da ta funkcija nije sporna, ali da je i Komisija, koju formira Savjet RTCG, do sada uspješno funkcionisala.

U GA smatraju da je bolje da Skupština imenuje predstavnike Savjeta RTCG, nego druga institucija, čije upravljačko tijelo takođe bira parlament, što je bila ideja koju su ponudili pojedinci, a koju je opozicija prihvatila.

"Dobro je da sada i poslanici opozicije mogu vršiti kontrolu postupka imenovanja, a ne da se taj proces udalji od njih", naglasio je Vujičić.

On smatra da je potrebno proširiti Savjet RTCG za dva člana iz reda ekoloških NVO i nacionalnih manjinskih savjeta.

Vujičić ističe da je potrebno produžiti vremenski period u kome političari, nakon napuštanja partije, ne mogu da uđu u Savjet.

On je pozitivno ocijenio predloženi način izbora predstavnika NVO, jer će, kako je naveo, ubuduće ključni kriterijum biti ekspertiza i biografija NVO.

Vujičić je naglasio obavezu emitovanja sadržaja na manjinskim jezicima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.11.2019.


Naslov: Redakcija