Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Od početka 2017. godine podnijeto 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili imunizaciju djece prema kalendaru vakcinacije. Kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura, a visinu kazne određuju sudovi

07.09.2017.


Zdravstveno sanitarna inspekcija je na osnovu obavještenja domova zdravlja, u periodu od prvog januara do prvog avgusta 2017. godine podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece prema kalendaru vakcinacije, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, pišu Dnevne novine.

Posljednjih mjesec dana se često mogao čuti apel direktora Doma zdravlja Nebojše Kavarića upućen roditeljima da ne odbijaju da vakcinišu djecu, jer "vakcina je jednako zdravlje", a odbijanje vakcinacije, kako je isticao, znači sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite, ugrožavanje života, onemogućavanje savjesnog liječenja.

"U avgustu ove godine, Dom zdravlja Podgorica je pisano obavijestio zdravstvenu inspekciju da je 29 roditelja odbilo vakcinaciju djece. Protiv roditelja će se pokrenuti postupak shodno zakonu", navode iz Uprave.

Po prijemu dopisa iz Doma zdravlja, zdravstveni inspektor vrši inspekcijski nadzor uvidom u medicinsku dokumentaciju, te na osnovu činjeničnog stanja sačinjava zapisnik i podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja i staratelja koji su odbili vakcinaciju djece, pojasnili su iz Uprave.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list RCG", br. 32/2005 i "Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon i 30/2012) predviđa kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura, a visinu kazne određuju sudovi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, nastavlja se pad vakcinacije MMR vakcinom. Od 7.814 djece rođene 2015. godine, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. U Podgorici MMR vakcinu nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.09.2017.


Naslov: Redakcija