Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOMISIJE ZA DRŽAVNU GRANICU CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE: U cilju sprovođenja aktivnosti na obilježavanju granica, u narednom periodu komisije bi trebalo da usaglase i potpišu Uputstvo za obilježavanje ugovorom utvrđene državne granice, Tehničko uputstvo za izradu dokumentacije o državnoj granici, te formiraju zajedničko radno tijelo za obilježavanje državne granice na terenu i utvrde dinamiku njihovog rada

07.09.2017.


Utvrđivanje predstojećih aktivnosti na obilježavanju Ugovorom utvrđenih granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine glavna je tema susreta koji je u Podgorici okupio članove komisija za državne granice dvije zemlje.

Otvarajući zajedničku sjednicu komisija, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ukazao je da Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ne samo da predstavlja prvi Ugovor ovog tipa između zemalja bivše SFRJ, već ukazuje i na to da se kroz zreo pristup i konstruktivan i kvalitetan dijalog, složena i osjetljiva pitanja na prostoru bivše Jugoslavije mogu rješavati dogovorom dvije države.

Time su, konstatovao je ministar Nuhodžić, Crna Gora i Bosna i Hercegovina u značajnoj mjeri doprinijele unapređenju odnosa zemalja Zapadnog Balkana, ujedno afirmišući pristup dobrosusjedske komunikacije u rješavanju otvorenih pitanja.

Ministar Nuhodžić iskazao je punu podršku i aktivnostima na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza Šćepan Polje-Hum, Ilino brdo-Klobuk, Vraćenovići-Deleuša i Sitnica-Zupci, koje su predstavnici obije strane zajednički obišli, kako bi se u narednom periodu stvorili uslovi za efikasno funkcionisanje zajedničke granice.

U svjetlu integracionog procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ministar Nuhodžić naročito je istakao značaj koncepta integrisanog upravljanja granicom, koji obuhvata brojne aspekte – od prihvatanja Šengenske pravne tekovine, preko pitanja spoljnih granica, azila i migracija, do borbe protiv različitih oblika prekograničnog i organizovanog kriminala i terorizma.

Aktivnosti na obilježavanju državne granice između dvije zemlje, koje bi trebalo da budu završene u roku od tri godine od potpisivanja Ugovora, afirmišu dalji razvoj prijateljskih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a rješavanjem ovog pitanja obezbjeđuje se puni suverenitet i integritet država, zaključio je ministar Nuhodžić.

Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine zaključen je 26. avgusta 2015. godine u Beču, a stupio je na snagu 20. aprila 2016. godine, nakon obostrane ratifikacije, odnosno potvrđivanja. U cilju sprovođenja aktivnosti na obilježavanju granica, u narednom periodu komisije bi trebalo da usaglase i potpišu Uputstvo za obilježavanje ugovorom utvrđene državne granice, Tehničko uputstvo za izradu dokumentacije o državnoj granici, te formiraju zajedničko radno tijelo za obilježavanje državne granice na terenu i utvrde dinamiku njihovog rada.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, 05.09.2017.


Naslov: Redakcija