Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

RASPISAN JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU ZA UNAPREĐENJE INOVATIVNOSTI U MSP: Konkurs će trajati do 5. oktobra 2016. godine


Javni poziv za prijavu malih i srednjih preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije za učešće u Programu za unaprjeđenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima za 2016. godinu raspisan je 5. septembra 2016. godine i biće otvoren do 5. oktobra 2016. godine.

Ukupan Budžet opredijeljen za realizaciju Programa u 2016. godini je 30.000 eura, a maksimalan iznos opravdanih troškova po preduzeću iznosi 2.500 eura, bez PDV.

Preduzeće je u obavezi da finansira troškove eksternog konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100% i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini od maksimalno 50% opravdanih troškova, odnosno do 2.500 €, bez poreza na dodatu vrijednost. Preostalih 50 odsto troškova preduzeće pokriva iz sopstvenih izvora.

Ovo je drugi javni poziv po ovom Programu. Prvi je trajao je od 25. juna do 25. jula, kada su ponude dostavile dvije kompanije, od kojih je jedna pozitivno ocijenjena i krenula je u realizaciju inovativnih aktvinosti.

S obzirom na raspoloživa sredstva za sufinansiranje, kao i promociju samog Programa među privrednicima, Ministarstvo ekonomije nije bilo zadovoljno odzivom preduzeća na prvi javni poziv, zbog čega je i donijeta odluka o raspisivanju novog. Očekivanje je da će preduzeća prepoznati koristi od uvođenja inovativnih rješenja kojima bi ojačali svoje inovativne potencijale, povećali efikasnosti poslovanja i unaprijedili konkurentnost na domaćem i međunarodnim tržištima.

Program predviđa finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima za sufinansiranje dijela troškova angažovanja eksternih konsultanata (konsultantskih firmi, naučno istraživačkih ustanova, naučno-tehnoloških parkova, centara izvrsnosti, inovaciono-preduzetničkih centara i poslovnih inkubatora) za inovaciju proizvoda, inovaciju poslovnog procesa, inovaciju u organizaciji i inovaciju u marketingu.

Preduzeće može podnijeti jedan zahtjev za realizaciju jedne od ponuđenih inovativnih aktivnosti koja može uključivati: izradu tehničke dokumentacije/rješenja, izradu i testiranje prototipa proizvoda, izradu alata i ICT rješenja za razvoj novog i poboljšanje procesa proizvodnje/isporuke, izradu i implementaciju ICT rješenja za razvoj novog ili poboljšanog metoda organizacije poslovanja, izradu tehničke dokumentacije za dizajn proizvoda kao i prototip dizajna u digitalnoj formi i izradu tehničkog ili softverskog rješenja za metod distribucije i formiranja cijena.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 05.09.2016.