Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA DRUGA SJEDNICA SAVJETA ZA NAUČNOISTRAŽIVAČKU DJELATNOST


Savjet za naučnoistraživačku djelatnost održao je 2. sjednicu u novom sazivu, kojom je predsjedavala novoizabrana predsjednica Savjeta, prof. dr Vesna Maraš.

Na samom početku sjednice, razmatran je Prijedlog Nacionalne mape puta za istraživačku infrastrukturu koji će, na sastanku Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informaciono društvo i socijalnu politiku, biti prezentiran ove sedmice u Briselu. Nacionalna Mapa puta za istraživačku infrastrukturu predstavlja jedinstveni pregled postojeće istraživačke infrastrukture u Crnoj Gori, i potencijale budućeg razvoja, dajući smjernice za donošenje odluka u ovoj oblasti u skladu sa nacionalnim prioritetima istraživanja i prioritetima Evropske unije.

Pored toga, Savjet je prihvatio i izvještaj o aktivnostima Ministarstva nauke, na osnovu izvještaja sekretarke Ministarstva nauke, g-dje Smiljane Prelević. U okviru izvještaja o radu, istaknute su sljedeće aktivnosti: početak radova na Tehnopolisu u Nikšiću i proces evaluacije za Nacionalne stipendije za doktorske i postdoktorske studije u okviru INVO projekta.

Inicijativa ministarke nauke, prof. dr Sanje Vlahović, za pokretanje projekta za podršku mladim istraživačima i doktorantima, kroz stimulaciju zapošljavanja, naišla je na podršku predsjednika i svih članova Savjeta, te je dogovoreno da će Savjet za NID u narednom periodu raditi na stvaranju uslova za formiranje baze iz koje će se ovaj projekat pokrenuti. Do kraja ove sedmice biće formirana radna grupa koja će sačiniti analizu potreba tržišta za doktorima nauka ali i analizu kapaciteta domaćih univerziteta za obrazovanje kadrova na najvišem nivou. Savjet je, takodje, donio odluku o formiranju radne grupe za izradu "Strategije inovacija 2016-2020.", kao i imenovao prof. dr Miletu Golubovića za predstavnika Savjeta za NID u Upravnom odboru INVO projekta, koji se implementira u saradnji sa Svjetskom bankom i u okviru kojeg je uspostavljen prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo nauke, 04.09.2015.