Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Nacrt zakona dobio većinsku podršku Savjeta za razvoj nevladinih organizacija


Savjet za razvoj nevladinih organizacija održao je 4. septembra 2015. godine osmu sjednicu koja je bila tematska i posvećena formulisanju mišljenja Savjeta o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama.

Nakon uvodnih informacija i pojašnjenja predstavnice Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je obrađivač zakona, uslijedila je višečasovna rasprava o Nacrtu zakona u cjelini, ali i o konkretnim rješenjima u pojedinim članovima.

Kako su mišljenja članica i članova Savjeta bila različita, nije bilo moguće definisati jedinstven stav-mišljenje Savjeta, pa se pristupilo glasanju o Nacrtu zakona u načelu-cjelini. Za ponuđeni nacrt u načelu glasalo je 9 članova/članica Savjeta, 8 je bilo protiv, a jedan uzdržan. U skladu sa navedenim, Nacrt zakona je dobio većinsku podršku Savjeta, a protiv Nacrta zakona u načelu glasalo je 8 članova/članica Savjeta, i to iz nevladinih organizacija, koji su u raspravi prije glasanja navodili različite argumente u odnosu na pojedina rješenja, zbog čega su na kraju bili protiv nacrta u načelu.

I pored toga što su mišljenja o Nacrtu zakonao izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijamau načelu bila podijeljena,većina članova/članica Savjetaje ocijenila da bi finansiranje projekata i programa NVO iz budzeta, trebalo definisati na cjelovit način "usaglašavanjem" rješenja iz ovog Nacrta zakona (o nevladinim organizacijama) sa rješenjima u izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, na osnovu koga se finansiraju projekti NVO u 6 oblasti od javnog interesa. Imajući to u vidu, ocijenjeno je da bi bilo neophodno da se oba zakona pripremaju paralelno, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Vebsajt Kancelarija za saradnju sa nevladinim organizacijama, 04.09.2015.