Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OBLAST PROSVJETE: Usklađivanje ugovora sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru od početka septembra 2018. godine

07.08.2018.


Radna grupa, koja će pripremiti predloge izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete ("Sl. list CG", br. 10/2016) i njegovo usklađivanje sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US i 42/2018), biće formirana krajem avgusta ili početkom septembra, ukazao je predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

On je rekao da je formiranje radne grupe dogovoreno na nedavnom sastanku sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, i ocijenio da njen zadatak neće biti previše zahtjevan.

"Ne bi trebalo da bude nekih većih problema. U Zakonu su okvirno date tabele u četiri grupe, A,B,C i D, i treba da nađemo prostora gdje smo mi", kazao je Pavićević.

Postoje, kako je naveo, i neke specifičnosti, jer u prosvjeti ne rade samo profesori, nego i nastavnici, pomoćno osoblje, zaposleni u vrtićima, medicinske sestre i drugi.

"Sve to treba uskladiti, ali mi smo već na tome dosta radili, napravili smo neke predloge i projekcije zajedno sa predstavnicima Ministarstva, i mislim da to ne bi trebalo da traje dugo", rekao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, planirano je da to uđe u predlog budžeta za narednu godinu, i da se počne primjenjivati od 1. januara.

Pavićević je ukazao da očekuje pozitivan ishod jer, kako je naveo, imaju čvrste argumente koje su prezentovali na nekoliko sastanaka.

"Razgovarao sam i sa premijerom Duškom Markovićem i iznio mu te argumente. Znamo da su posljednje dvije godine i premijer i predsjednik najveći dio svojih govora posvetili tome da treba akcenat staviti na obrazovanje", rekao je on.

Pavićević je ukazao da je na sastanku u Ministarstvu prosvjete razgovarano i o isplatama jubilarnih nagrada, u zavisnosti od toga da li poslodavac ima sopstvenih sredstava.

"I tu smo se dogovorili, uz najviše razumijevanje. Prikupljamo podatke iz škola koliko ima ljudi sa deset, 20, 30 ili 40 godina staža kojima nije isplaćena jubilarna nagrada, i da to isplatimo", dodao je on.

Pavićević je istakao da je njihov kratkoročni cilj da izjednače zarade u prosvjeti sa prosjekom na nivou države, a naredni cilj za koji će, kako je naveo, biti potrebno malo vremena, je da ih izjednače sa zaradama u državnoj upravi.

"Kod nas je sada 490, u javnoj upravi je 593 EUR. Znači, mi idemo postepeno ka tom cilju, jer smatramo da ne može javna uprava imati veće plate nego zaposleni u prosvjeti", ukazao je Pavićević.

Na pitanje do kada bi taj dugoročni cilj mogao biti ostvaren, on je rekao da će sa tim krenuti tokom iduće godine.

"Imamo najavu Vlade da BDP raste, da su ekonomski i privredni pokazatelji dobri. Znači, nama će to biti svakodnevni zadatak tokom naredne godine", dodao je Pavićević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.08.2018.


Naslov: Redakcija