Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: CG uvezla proizvode za 240 miliona eura

07.08.2018.


Crna Gora je u prvoj polovini godine uvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 240 miliona eura, što čini 20% ukupnog uvoza. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da će tek nakon ljetnje sezone imati relevantne podatke o proizvodnji, izvozu. Iz Privredne komore smatraju da uvozimo i proizvode koje imamo u dovoljnim količinama u Crnoj Gori.

Od 1,2 milijardu eura koliko je Crna Gora potrošila na uvoz u prvoj polovini godine, 20% se odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode. Bolji rezultati se očekuju nakon ljetnje sezone, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Podaci u prvoj godini nijesu mjerodavni jer turistička sezona utiče na uvoz i izvoz", saopštila je Kristina Lapčević iz Ministarstva poljoprivrede.

U prethodnoj godini uvoz je rastao upravo tokom ljetnje sezone kada je povećan broj turista u Crnoj Gori. U prvoj polovini ove godine najviše smo uvezli proizvoda za koje CG nema mogućnost proizvodnje, kaže Lapčević.

"Imamo dominantno uvoz UHT mlijeka, koncentrovanog mlijeka i mliječnih prerađevina, gazirana pića, proizvode za ishranu, žitarice, banane, pomorandže, limun."

Pozitivan trend je kod izvoza suhomesnatih proizvoda i vina. IPARD projekat u oblasti prerade, u okviru kog je investirano 28 miliona eura, trebalo bi da poveća proizvodnju gotovih proizvoda, kažu u Ministarstvu.

Kampanje "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi" koji promovišu domaće proizvode trebalo bi da omoguće njihovo bolje pozicioniranje na tržištu i plasman kroz turističku ponudu, kažu u Privrednoj komori i Ministarstvu ekonomije.

Iz Privredne komore Ljiljana Filipović:

"Naša istraživanja u proteklih pola godine govore o pozitivnim rezultatima. Veća je i riješenost domaćih potrošača da kupuju domaće. Vjerujemo da je to najbolje za naše potrošače", saopštila je Filipović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.08.2018.


Naslov: Redakcija