Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN PROTOKOL O ELEKTRONSKOJ RAZMJENI PODATAKA SA REPUBLIKOM SRPSKOM


Rukovodstva penzijskih fondova Crne Gore i Republike Srpske (RS) potpisala su protokol o elektronskoj razmjeni podataka između dvije države koji će, kako je saopšteno iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), olakšati ostvarivanje prava korisnicima penzija dvije države.

Kako se navodi u saopštenju Fonda PIO, rukovodstva penzijskih fondova Crne Gore i RS potpisala su u Trebinju Protokol o elektronskoj razmjeni podataka koji treba da, kako se pojašnjava, unaprijedi i poboljša do sada uspješnu saradnju ova dva fonda.

Direktor Fonda PIO Crne Gore, Dušan Perović rekao je da potpisivanje protokola stvara nove uslove za efikasniji, ekonomičniji, brži i racionalniji rad dva Fonda.

“Ovim protokolom suštinski se olakšava proces za ostvarivanje prava korisnicima penzija koji žive na teritoriji dvije države”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, razmjena podataka elektronskim putem, koja će se vršiti na mjesečnom nivou i u skladu sa važećim propisima o zaštiti ličnih podataka omogućiće značajne uštede fondovima kroz efikasno i pravovremeno spriječavanje nastavka isplate penzija i nakon smrti korisnika prava koji žive van teritorije države iz koje se vrši isplata.

“Ovim će se istovremeno omogućiti i uštede koje nastaju kroz eliminisanje troškova poštarine za slanje potvrda o životu”, pojasnio je Perović.

On je najavio da se planira proširenje saradnje i na elektronsku razmjenu dokumentacije.

Crna Gora isplaćuje, kako se navodi u saopštenju, penzije na teritoriji Republike Srpske-Bosne i Hercegovine penzije za 1.758 penzije

Direktor Fonda PIO RS, Mladen Milić ocijenio je da se Protokolom olakšava ostvarivanje prava korisnicima koji su dio radnog vijeka proveli u RS i u Crnoj Gori.

On je kazao da, i pored ovih unapređenja, očekuje i određenu finansijsku uštedu u oba fonda, s obzirom na to da su do sada, kako je dodao Milić, penzioneri koji su pravo ostvarili u jednoj, a borave u drugoj državi imali obavezu da na kraju svake godine dostave potvrdu o životu na osnovu koje se vrši isplata penzije za narednu godinu.

Prema riječima Milića, penzijski fondovi do sada nijesu mogli da utvrde promjenu statusa u slučaju smrti korisnika, zbog čega se u takvim situacijama isplata penzije nastavljala do kraja godine.

U saopštenju se navodi da protokol o razmjeni podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja uz potpunu bezbjednosnu zaštitu ličnih podataka, omogućava mjesečni uvid u bilo kakavu promjenu statusa korisnika prava.

Fond PIO RS, kako se navodi, na području Crne Gore isplaćuje penzije za 1.553 korisnika.

Izvor: RTCG, 06.08.2015.