Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA: Zakon stupio na snagu i predviđa visoke kazne za nepridržavanje mjera zaštite od širenja koronavirusa

07.07.2020.


Stupio je na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim su propisane oštre prekršajne novčane kazne za nepridržavanje mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Objavljivanjem Zakona stekli su se uslovi za njegovu primjenu.

Kazne € 2.000 – 20.000 za pravno lice i € 200 – 2.000 za odgovorno lice u pravnom licu, i € 350 – 6.000 za preduzetnika ako:

- Ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance

- Ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i dr. zaposlenima

- Dozvoli osobi bez zaštitne maske ulazak u trgovine, ugostiteljske, turističke i dr. objekte, kazina, zanatske radnje, gradilišta, sredstva javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organe državne uprave i lok. samouprave itd.

- Ne dezinfikuje objekat ili sredstvo javnog prevoza ili prevoza zaposlenih

Uz kaznu za prekršaj pravnom licu i preduzetniku može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci.

Kazne € 500 – 2.000 za odgovorno fizičko lice u državnom organu, organu uprave, lokalne uprave i lokalne samouprave, ako:

- Ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance

- Ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i dr. zaposlenima

- Ne obezbijedu dezinfekciju objekta

Kazne € 100 – 2.000 za svako fizičko lice ako:

- Se ne pridržava fizičke distance

- Ne koristi masku i druga propisana zaštitna sredstva

- Uđe bez zaštitne maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili dr. objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lok. samouprave itd.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 02.07.2020.


Naslov: Redakcija